Kara Liste Nedir? Nasıl girilir ve Kara Listeden Ne Zaman Çıkılır?

Kara Liste Nedir? Nasıl girilir ve Kara Listeden Ne Zaman, Nasıl Çıkılır? İşte Tüm Ayrıntılar

Kara Liste Nedir? Kara liste, diğer adı ile finans sektöründe ki adı ile yasal takip demektir. Halk arasında ise daha önce yasal takibe alınmasıyla kredi notunun düşük olan kişiler için kara liste terimi kullanılmaktadır. Bankalar, kredi kartı başvurusu ya da kredi kullanmak için yapılan başvurularda kişilerin bütün işlemlerini kaydetmektedir. Bu kayıt işlemlerini takip eden bölüm ise kredi kayıt bürolarıdır.  Kredi kayıt büroları, kredi işlemlerini, kredi ödemelerinin gecikip gecikmediğinin kaydını tutmaktadırlar. Kredi ödemelerinde yapılan aksamalar durumunda kara listeye girme oranı yükselmektedir.

Kara Liste Nedir? Nasıl girilir ve Kara Listeden Ne Zaman Nasıl Çıkılır? İşte Tüm Ayrıntılar
Kara Liste Nedir? Nasıl girilir ve Kara Listeden Ne Zaman Nasıl Çıkılır? İşte Tüm Ayrıntılar

Kara Listeye Nasıl Girilir? 

Yasal takip, kredi taksitlerinin üst üste ödenmemesi durumunda yasal yollar ile bahsi geçen tutarı borçludan tahsil etmek için başvurulan bir yoldur.  Borçlu kişiler kredi taksitlerini veya kredi kartı ödemelerini 90 gün içinde yapmalıdır. Aksi takdirde bankalar kişileri yasal takibe almaktadır. Bununla birlikte kişilerin kredi notu düşürülür ve kişilerin ödeme yapmaması halinde kara listeye alınmaktadır. Bu kara listeye giren kişiler bankalardan kredi alamamaktadırlar.  

Kara Listeden Ne Zaman Çıkılır?  

Bankalardan tekrar kredi alabilmek için daha önce ki borcun tamamının ödenmesi ve 5 yıl süre sonunda yasal takip sürecinden çıkmak gerekir. Bazı durumlar ve dönemlerde, kara listeye alınan kişiler için hükümet tarafından af çıkarılır. Aftan yararlanabilmek için bankaya olan tüm borcun kapatılması gerekmektedir. Bu aşamadan sonra yasal takip sürecinden çıkmak için 5 yıl gibi bir süre bekleme şartı ortadan kalkmaktadır. Tekrar kredi çekebilmek için bankanızın kredi notunuzu yükseltmeniz gerekmektedir. Bunun için işlem yapmak istenilen bankanın kredi notunu yükseltmek için gerekli olan adımlar izlenir.  Bu gerekli adımlar iki farklı opsiyon bulunmaktadır. Bu opsiyonlardan birisi az limiti olan bir kredi kartına sahip olmak, diğeri ise otomatik ödeme talimatı vermektir.    

Kredi Notu Ve Kara Liste Birbirinden Farklı Mıdır? 

Kişiler tarafından kredi notu ve kara listeye alınma oldukça karıştırılmaktadır. Ancak kara listeye girmek ya da kredi notunun düşük olması konuları birbirinden farklıdır. Kredi notu, müşterilerin yapmış olduğu ödemelerin ve kişilerin kayıtlı bulunan borç miktarları ile belirlenmektedir. Bu not ile kredinin geri ödenip ödenmeme olasılığı hesaplanmaktadır. Müşterinin alacak olduğu kredi miktarı, faizi ve kredi vadesi bu not üstünden belirlenmektedir.  

Bir kişinin kara listeye girmesi, bankalar açısından sorunlu müşteri olarak algılanmaktadır. Kişiler kara listede oldukları süre boyunca kredi konusunda sıkıntı yaşamaya devam etmektedirler.  

Kredi notları, kredi kayıt bürosunda belgeli olarak saklanmaktadır. Kara liste ise, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından belgeli olarak saklanmaktadır.  

Kredi kartı ya da kredi başvurularının değerlendirilmesin de kredi notu bir referans olarak kullanılmaktadır. 

Kredi Notunun Hesaplanması Nasıl Yapılır? 

Kredi notunun hesaplanması beş unsurdan oluşmaktadır. Bu unsurlar ise;

  1. Kredi ile kredi kartına düzenli ödeme yapılması, kredi notunu %35 olarak etkilemektedir.  
  2. Var olan borcun durumu notu %35 etkiler. 
  3. Yeni bir kredi çekilmiş olması kişinin kredi notunu %11 etkiler. 
  4. Kredi kullanımının yoğunluğu kişinin kredi notunu %10 etkiler. 
  5. Bunlar dışında kalmakta olan diğer unsurlar notu %9 etkiler. 

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.