Fon Nedir? Fon Çeşitleri Nelerdir?

Eğer finansal piyasalara yeni giriş yapıyorsanız, fon nedir, Fon çeşitleri nelerdir gibi konular hakkında bilgi sahibi olmanız gerekecektir. Öncelikle yatırım fonu nedir en kısa hatlarıyla aktarmak gerekirse; şirketlerin yatırımcılardan topladığı katılım paylarının, onlar adına portföy işletmek için kullandığı varlık değeridir. Kurumlar, daha fazla maddiyat elde edebilmek için kurumlarını finansa etmek üzere halka arz edilirler. Bu fonlar, hisse senedi, kıymetli madenler ve çeşitli evraklardan oluşur.  Kurumlar, yatırımcıların paralarını kendileri adına işler ve karşılıklı kazanç elde edilir. Bu durumda kısaca portföy nedir sorusuna da cevap vermek gerekebilir.  

Portföy, kuruluşların sahip olduğu toplam varlıktır. Bir diğer deyişle, yatırım fonu halktan toplanan para, portföy şirketin varlıklarıdır. Yatırımcılar, kuruluşların kendilerine ait katlım paylarını satan alarak fonlara katılım sağlayabilir. Ancak bu tip yatırımlar yapılmadan önce, risk dağılımları değerlendirilmelidir. Bazı şirketler sürpriz bir sıçrama ile yatırımcılarına yüksek kazançlar sağlayabildiği gibi, kazanç “garantisi” sunan şirketler, yatırımcılarına kayıplar yaşatabilir. Örneğin büyük bir araç üreticisinin, hatalı üretim sebebiyle araçlarını geri çağırması gibi olağandışı durumlar risk değerlendirilmesindedir. Riskler anapara ve portföy getirisi açısından kritik bir yer tutabilir. Yatırımcıların sahip olabileceği çeşitli fonlar vardır. Peki bu fon çeşitleri nelerdir? 

Fon Çeşitleri Nelerdir? 

  • Fon çeşitleri daha önceden A tipi, B tipi gibi çeşitli isimlerdeydi. Sermaye Piyasası Kurulu, fonları şu şekilde sıralamıştır: 
  • Para Piyasası Fonu: Yatırım gayesi 45 günden fazla olmayacak, vadesi en fazla 184 kalmış nakit sermaye piyasasının araçlarıdır. 
  • Borçlanma Araçları Fonu: Tahvil ve bono gibi borçlanma araçlarını kapsar. Bu fonların çalışma şekilleri menkul kıymetler üzerine gerçekleşir.  
  • Hisse Senedi Şemsiye FonuToplam varlığın en az %80’i devamlı olarak, yerli ya da yabancı hisse senetlerine yatırılan fonları kapsar.  
  • Katılım Şemsiye Fonu: Kira sertifikası, değerli madenler ve altın gibi fonlardan oluşur ve SPK’nın öngördüğü faize dayalı sermaye piyasası aracıdır.  
  • Kıymetli Madenler Şemsiye Fonu: Toplam varlığın en az %80 devamlı olacak şekilde, altın ve kıymetli madenlere dayalı sermaye piyasası işlemi gören yatırımları kapsar.  
  • Fon Sepeti Şemsiye Fonu: Borsa yatırım fonlarından ve toplam değerin en az %90 devamlı olarak oluşan fonlardır.  
  • Değişken Şemsiye FonuYukarıdaki fon çeşitlerinde belirtilen sınırlamalar dışında kalan fonlardır. 

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.