Niche nedir?
Merhaba arkadaşlar. Bugün sizinle bloglama işinde püf noktalardan biri olan niche seçme işine değineceğiz. Tabi ki de ilk önce niche nedir bunu öğrenmemiz lazım. Nicheyi kısaca anlatacak olursak; oluşturduğumuz blogun hangi temel konu üzerine oturtmamız gerektiğini belirten anahtar kelimedir. Niche’nin diğer anahtar kelimelerden farkı da şudur, niche az sayıda rekabetçisi olan ve arama motorların rahat bir şekilde üst sıralara çıkartabilecek kelimelerdir.
Örnek vericek olursak;
Makine
Bahçe Makineleri
Çim Biçme Makineleri
Buradaki önemli nokta eğer anahtar kelimenizi ‘makine’ seçerseniz. Rekabeti çok olacağından sitemize hit yada trafik çekmek zor olacak haliyle de para kazanmak bizim için neredeyse imkansız hale gelecektir. O yüzden biraz daha specific halinde seçmemiz lazım keywordlerimizi Çim Biçme Makinesi bizim için ideal bir keyword olacaktır.
Niche Nasıl Bulunur?
Websitemizin temelini oluşturan , sitemizin hit merkezi ve tabiî ki gelirimizi etkileyen faktör kısacası kesinlikle bilmemiz gereken, olmazsa olmazlardan..
Daha önceki bir konumuzda nichenin ne olduğundan bahsetmiştim. Dilerseniz hatırlamak için tekrardan gözden geçirin Niche Nedir?. Sitemizin nichesini belirlerken bir çok faktörü göz önüne almalıyız.
Sitemiz Türkçe mi İngilizce mi olacak? Benim tercihim İngilizce olmasından yana çünkü bildiğiniz üzere İngilizce en yaygın dillerden biri olduğu için bu dilde reklam verenlerin fazlalığından tıklama başına oranlar daha yüksek. Bu konuda ki detaylı bilgiyi size sonraki yazımda vereceğim. Tıklama başına verilen oran neden düşük ve yükseltmek için neler yapmalıyız bunu öğreneceğiz. Konumuza dönelim. Niche seçerken temel olarak dikkat edeceğimiz husus; bizim hedefi 12’den vurabileceğimiz anahtar kelimeler. Bu kelimeler specific olmak zorunda yoksa google sıralamasında mücadele ederken yeniliriz. Örnek verecek olursak; Sosyal dernekler değilde, Afrika sosyal yardımlaşma dernekleri gibi.
Bunlar sadece birer örnek, amaç aratılan sonuçta ilk 10 sırada çıkmak. Eğer ki genel anlamda bir kelime seçerseniz bu size vakit kaybı yaptırır. O yüzden mümkün mertebe, suyunu çıkarmadan daha derin alt dallara inmek gerekiyor. Bu size ne kazandıracak?
1-Google’da siteniz alanında ilk sırada çıkacak.
2-Bazı siteler üst sıralara çıkmak için binlerce backlink kasarken siz bunu seçtiğiniz niche kelimeyle otomatik yapacaksınız.
3-Seo yapılandırması çok kalite olan sitelerle mücadele etmek sizin için daha kolay olacak. Çünkü siz tam aratılan sözcükte geniş kapsamlı bir site yapmış olacaksınız. Haliyle google sizi alanında bilgi kalitesi açısından iyi bularak sizi birinci sıraya taşıyacak.
4-Şimdi Niche nasıl seçiyoruz bunu görelim.
Anahtar kelimemizi bulmak için bir çok yardımcı site var aslına bakarsak yardımcı demeyelim çünkü amaçları bize yardım etmek değil daha çok biz onları kendi çıkarlarımız için kullanıyoruz diyebiliriz 🙂
Dediğim gibi ben İngilizce siteler üzerinde duracağım ama konunun sonunda Türkçe içerik içinde niche seçim tavsiyelerinde bulunacağım.
Amazon
Bu site bizim gittigidiyor ve hepsiburada sitelerinin benzeri versiyonu. Bu siteye giriyoruz. Sol tarafta rahatça görebileceğiniz kategoriler bölümü var oradan kendimize yakın yani ilgi duyduğumuz bir konu seçiyoruz sonrasında ise de alt kategorilerine inerek kendimize bir anahtar kelime seçiyoruz. Devamında, kelimenin değerini görmek için isterseniz Google’ı isterseniz de market samurai programını kullanabilirsiniz. Bu programı şu adresten indirebilirsiniz. Eğer bu programın kullanımı hakkında bilgi isterseniz de sizlere yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım. Bu yardımcı sayfa ve programları kullanarak kelimenin tıklama başına oranını ve rekabet düzeyini ölçebilirsiniz. Unutmayın rekabeti az getirisi yüksek kelimeler seçmek niche nin temelidir.
Technorati
Bu sitede ise binlerce popüler blog listelenir. Blog yazarları sitesinin tanıtımı yapmak için bu siteye makale atarlar böylece doğrudan yönlerdirme yoluyla sitelerine trafik çekerler. Biz bunu nasıl kullanacağız ? Şöyle, siteye girdiğimizde bir sürü makale paylaşımı görürsünüz bunlar size fikir verebilir. Ayrıca Top 100 diye bir kısım var ortalarda bir yerde. Onu tıkladığınızda popüler blogları görebilir onların konularından esinlenebilirsiniz.
Ebay Pulse
Bu sitede bir online satış sitesidir. Girdiğinizde gene alt kategorilere girerek size cazip gelen konuları seçebilirsiniz. Ayrıca bu sitede en çok aratılan kelimeleri öğrenme lüksüne sahipsiniz. Açılan sayfada da popüler arananlar listesini görmeniz mümkün.
Google Trends
Google ‘ın bize sağladığı nimetlerden biride budur. Bu sitede zaman dağılımlarıyla birlikte popüler arama sonuçları listesini görebiliyorsunuz. İçinde kendi cümlelerinizi katarak üretebileceğiniz niche’leri bir düşünün. Piyasada şuanda bir çok ‘nichefinder’ adıyla Türkçesi niche bulucu program gezmekte. Hepsinin mantığı ve sistemi google’ a dayanmakta. Hepimizin de bildiği gibi google artık internetten ta kendisi.
Wisegeek.com
Bu siteyi yeni keşfettim. Adamlar google’ da aranan kelimelerin listesi çıkarak bunların arasından seçimlere yaparak yani düşük rekabet olanları bularak makale yazıyorlar. Oldukça faydalı bir site size kesinlikle ilham verecektir.
Türkçe içerikli siteler için ise söyleceklerim şunlardır;
-
Aynı sistemleri türk satış sitelerinde kullanabilirsiniz. Örnek; gittigidiyor, hepsiburada vs
-
Gündemi yakalamaya çalışın ki bu bir blog yazarının olmazsa olmaz özelliklerindendir.
-
Google trends ile oldukça haşır neşir olsun. Sürekli aklınıza gelen veya piyasaya yeni çıkmış yada çıkmak üzere olan insanların ilgisini çekecek konular bulmaya çalışın. Diğer blogları takip edin onlarından makalelerinden esinlenin. Ama kesinlikle kopyala yapıştır yapmayın.
-
Market samurai ve google keywords aracını türkçe içerik içinde kullanabilirsiniz.