Soğuk Hava Yüz Felcine Neden Oluyor

üz Felcine Yakalanmamak İçin Ne Yapmalı? Soğuk Havalar Yüz Felci Yapar mı?

Soğuk hava yüz felci ile sonlanabilmektedir. Cilt yapısı hassas olduğu için dengesini zorlamamak ve sıcaklık konusunda sinir sistemini de düşünmek önemlidir.

Soğuk Hava Yüz Felcine Neden Oluyor
Soğuk Hava Yüz Felcine Neden Oluyor

Klimalara Dikkat  

Yaz aylarında klimaların karşısında uzun süre durmak, yüzdeki sinirleri zayıflatıcı etki yapıyor. Özellikle dışarıdan sıcak havaya maruz kaldıktan sonra gelen ve klimanın karşısına geçen kişilerin ekstra dikkat etmesi gerekiyor.  Ani hava değişimlerinde sinirlerdeki gerilim farklılığına bağlı olarak kısmi ya da tümüyle yüz felci geçirme riski artıyor. Bu nedenle klimaların yere paralel şekilde ve yüze, vücudun üst kısmına doğrudan gelmeyecek biçimde ayarlanması önemlidir.

Kar Ve Tipi Varsa 

Soğuk havalarda, kar ve rüzgar bir aradaysa yüz felci riski olabilir.  Uzun süre boyunca soğuk havaya maruz kalan kişilerde sinirlerde önemli şekilde zayıflama olacaktır. Yüz maskesi, yünlü koruyuculardan faydalanmak gerekir. Rüzgara karşı mutlaka cildi korumalısınız. 

Yüz Felci Tedavi Edilebilir Mi? 

Yüzdeki sinirlerin zayıflaması derecelere göre değişik oranda sınıflandırılıyor. Bazı yüz felçleri kısmi olarak görülürken bazıları yüzün tamamında oluşabiliyor. Yüzün bir bölümünde tamamen olabileceği gibi yüzün iki tarafında da bütünsel görülebiliyor. Bu gibi hallerde göz kapaklarında düşme ve göz çevresinde hareketsizlik, gözlerde büyüme gibi durumlar görülebilir. Dudak çevresindeki sinirleri de etkileyen hallerde ağızda hareket zorlukları oluşabilir. 

Yüz felci tıbbi destek gerektirmektedir ve yüzeysel felçlerde düzenli olarak kas güçlendirici yüz hareketleri ile büyük oranda başarı alınabilmektedir.  Başarılı sonuçların süresi felçteki sorun büyüklüğüne göre değişebilir. Sinir sisteminin kendini yenileyebilen özelliği bu açıdan avantajdır. 

Yüz Felcine Yakalanmamak İçin Ne Yapmalı? 

Yüz felcine yakalanmamak için günlük hayatınızda bazı detaylara önem verebilirsiniz.  Sıralamak gerekirse: 

  • Kar olmasa da rüzgarlı havalarda yüzünüzü muhafaza etmeli ve uzun süre çıplak şekilde cilde temas etmesini engellemelisiniz. 
  • Uzun süre güneşlediğiniz denizi havuz gibi yerlerden çıkar çıkmaz klimalı ortamlarda, ani soğuk hava akımı olan yerlerden kaçınınız. 
  • Bazı oyun alanları yüze aşırı rüzgar çarpabilmektedir. Bir eğlence etkinliğindeki aşırı rüzgara ve ani hava değişimlerine karşı kendinizi korumalısınız. 
  • Sinir sisteminizi genel olarak güçlendiren bir hayat tarzı benimsemelisiniz.

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.