Ortaçağda Ortaya Çıkan Moda
Ortaçağda Ortaya Çıkan Moda
Yunan ve Roma modası, Orta çağın başlarında kadın giyim tarzı için bir model oldu. Orta çağ dönemleri, muhafazakarlık ve yüksek ahlaki ve manevi değerler ile ölçülen bir dönemdi. Avrupa’da yüzyıllar boyunca süren dönem olarak, değişen zamanlarla modanın değişmesi doğaldı. Orta çağ modasının dönüm noktası on birinci yüzyılda geldi. Haçlıların Orta çağ modası üzerinde büyük etkisi oldu. Haçlılar, aynı zamanda, orta çağ moda kıyafetlerinde kullanılabilecek yeni malzemelerin keşfine de yol açmıştı. Haçlı seferleri sayesinde, giysiler için daha fazla ham madde bulundu. Satenler, ipek ve kadifeler gibi kumaşlar daha bulunabilir hale geldi.
Haçlı seferleri, Orta Doğu’daki gelişmiş kültürü ve mevcut seçimleri arttıran her türlü kaynağı getirdi. Orta çağ modası, bireyin cinsiyetine, yaşına, mesleğine, coğrafi konumuna ve toplumdaki yerine bağlı olarak değişiyordu. Cinsiyet, iş, sosyal statü ve kültür, bu süre zarfında giyilen kıyafet türlerine çeşitlilik kazandırdı ve ortaçağ modasını etkiledi. Çağ aynı zamanda erkek modasında ki hızlı değişimlerle de dikkat çekiyordu. Sosyal uçurum, feodal sistemdeki çeşitli rütbeleri renk ve stilleri düzenleyen münferit yasalar tarafından daha da teşvik edildi. Bu yasalar 1363 yılında Sumptuary adı verilen katı yasalardı
Sumptuary Yasaları
Modayı yöneten yasalar ilk olarak 13. yüzyılda İngiltere’de kaydedildi. Bu yasalar, toplumun sınıfları arasındaki farklılıkları ayırt etmek ve korumak için düzenlenmiştir. Kadınlar genelde babalarının ya da kocalarının pozisyonlarına göre giyinirlerdi. Hizmetkarların eşleri ve kızları, ucuz peçe giyebilirlerdi Sadece soylular lüks, modaya uygun giyinebilirdi. Altın ve mor ipek kumaşları sadece Kralın ailesi tarafından giyilir ve bu kanuna uymayan kadınlar hapse girerdi.
Ortaçağ Modasıyla Gelen Yenilik
Ortaçağ modasındaki gerçek yeniliklerden biri de, erkek ve kadın kıyafetlerinin tamamen farklı yönlerde gelişmeye başlamasıydı. Kadınlar uzun elbiseler giymeye devam ettiler. Ancak elbiseler ayrı bir kumaş parçası haline getirildi, rahat oturan bir üst, uzun, bol bir etek. Bir zamanlar ayak bileklerine ulaşmış olan erkek tunikleri, on dört ve on beşinci yüzyıllar boyunca beline çıkana kadar daha da kısaldılar. Erkekler ayrıca bacaklarının şeklini gösteren sıkı tayta benzer bir giysi giydi. 13. ve 14. yüzyıllar arasında moda daha fevkalade hale geldi.
Altın, gümüş, inciler ve diğer değerli taşlar takmak birçok ortaçağ kadını için yasal hale geldi. İşlemeli ve dantel ile süslenmiş şapkalar moda oldu. Bu moda devriminin başlıca nedenlerinden biri, profesyonel terzinin ortaya çıkmasıydı. Geçmişte, insanlar ya kendi kıyafetlerini yapmışlardı, ya da zenginlerse, hizmetkarları onlar için kıyafetler yapmıştı. 1300 yılında Fransa’nın Paris kentinde çalışan yedi yüz terzi vardı.
1337’de ortaçağ döneminin sonuna doğru moda, elbiseler rahat, pratik, dayanıklı ve temsili olmalıydı. Elbise ne kadar renkli ve gösterişliyse, sosyal sınıf daha yüksek olduğunu gösterirdi. İşte o zaman soylular ve aristokratlar kırmızı, beyaz veya yeşil kıyafetler giyerken, insanlar gri veya kahverengi kıyafetler giymişlerdi.