Hamileliğin Hangi Haftalarında Hangi Testler Yapılır?

Hamilelik döneminde belirli haftalarda yapılan testlerle annede veya bebekte herhangi bir rahatsızlık olup olmaması belirlenmektedir.

Hamileliğin Hangi Haftalarında Hangi Testler Yapılır?
Hamileliğin Hangi Haftalarında Hangi Testler Yapılır?

Hamilelik döneminin başlamasından sonlanmasına kadar farklı haftalarda anne adaylarına tahlil ve testler yapılmaktadır. Sağlıklı bir gebelik için testlerin yalnızca o haftalarda yapılmasında yarar vardır. Bundan dolayı anne adayları düzenli muayenelerle bu testleri takip etmeli ve zamanlarını kaçırmamaya özen göstermelidir. Bazı testler rutin olarak her gebede yapılırken bazı testler belirli durumlarda yapılmaktadır.  

Bazen hamilelik öncesinde bazen de gebeliğin ilk haftalarında kadınlarda CMV enfeksiyon taraması yapılmaktadır. Anne karnında bebeğin ölmemesi için yapılan bu test anne adaylarına önerilmektedir. Bebek kaybına yol açan hastalıklar hakkında bilgi veren bu test ile birlikte hamilelik başlamadan önce karaciğer fonksiyon testleri de önerilmektedir.  

Hamileliğin İlk Üç Ayında Yapılan Testler 

Genellikle hamileliğin ilk üç ayında yapılan testler, oldukça önemli testlerdir. İkili tarama testi birçok anne tarafından yapılan bebeğin ense kalınlığı ve diğer ölçülerini değerlendirmeye yarayan bir testtir. Aynı zamanda anneden kan alınarak gebeliğe özgü plazma proteinlerine bakılmaktadır. Genellikle gebeliğin 11-14. Haftaları arasında yapılan bu testi takip eden birtakım testler daha vardır. İkili tarama testlerinde trizomi 21 ve trizomi 18 gibi bazı genetik hastalıkların belirlenmesinde oldukça önemlidir. Burada ultrason ölçümleri ve kan tahlilleri aynı gün yapılmaktadır. Bebeğin burun kemiği uzunluğu, ense kalınlığı, nazal kemik ölçümü gibi değerlendirmelere bakılmaktadır. Erken tanıda oldukça önemli olan nazal kemik ölçümü, kemiği kısa olması ya da olmaması gibi durumlarda bilgi verir. Aynı zamanda bebeğin down sendromlu olması da bu testler sırasında çıkmaktadır.  

Hamileliğin İlk Beş Ayında Yapılan Testler 

Gebeliğin ilk üç ayında ikili tarama testleri yapılır. 16-20 hafta arasında da üçüncü tarama testleri ve dördüncü tarama testleri yapılmaktadır. Üçlü tarama testinde genetik hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Bebekte omurga hastalığının görülmesi veya down sendromlu olması riski belirlenmektedir. Tiroit testleri tekrarlanarak, kandaki değerler incelenir.  

Gebelikte 18. Haftadan sonra ileri ultrasonografik muayene yapılmaktadır. Bu muayenede bebeğin iç organlarına bakılır. 24-28 haftalar arasında anne ya da bebekte diyabet olup olmamasına bakılmaktadır. Gebelikte 28. Haftadan sonra erken doğum riskine karşı NST ölçümleri yapılmaktadır. Hamilelikte yapılan testler düzenli olarak takip edilmelidir.

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.