Hamilelikte Diyet Yapılır Mı, Zararlı Mı?
Hamilelikte diyet yapılır mı ya da diyet yapmak zararlı mı gibi soruların yanıtı pek çok anne adayı tarafından merak edilmektedir.
Hamilelik dönemi hem anne adayı hem de bebek açısından farklı ve özel bir süreçtir. Bu süreç boyunca anne adayı normal kilosunun üzerine çıktığından psikolojik ve fiziksel halinin etkisiyle diyet yapmayı düşünebilir. Bu noktada hamilelikte diyet yapılır mı sorusu akıllara gelmektedir.
Hamilelik döneminde anne adayları ortalama 10 ile 17 arasında kilo almaktadır ve bu normal olarak kabul edilir. Bu sınırın altında ya da üstünde olanlar için durum biraz daha farklı olmaktadır. Dolayısıyla hamilelik döneminde kilo kontrolünü sağlamak büyük öneme sahiptir.
Hamilelikte Fazla Kilo Almamak İçin Ne Yapılır?
Hamilelikte fazla kilo almamak için beslenme düzeninde bazı değişiklikler yapmakta yarar vardır. Ağır bir diyet yapmak ya da çok az yemek yemek bebeğe zarar vereceğinden dikkatli davranmak gerekir.
Anne adayları hamur işi gıdalardan uzak durmalı, meyve tüketimini sabah ve öğle olacak şekilde tercih etmelidir. Ekmek tüketimi sadece ana öğünlerde az miktarda olmalıdır. Özellikle ekmek seçimlerinde beyaz ekmek ve kepek ekmek yerine farklı ekmek türleri tercih edilebilir. Bu süreçte bol su içmeye özen gösterilmeli, şekerli ve asitli gıda tüketiminden kaçınılmalıdır. Bunlar hamilelik dışı dönemde beslenme ve kilo kontrolü için de önemlidir.
Hamilelikte Yeterli Ve Dengeli Beslenme Nasıl Olur?
Hamilelikte yeterli ve dengeli beslenmek bebeğin sağlıklı şekilde gelişimini destekler. Bu duruma istinaden işlenmiş gıdalardan, şekerli ve gazlı besinlerden uzak durulmalıdır. Bunun yerine beslenme programına balık, yağsız et, yumurta, bakliyatlar ve yumurta, sebze ve meyve, süt ve süt ürünleri gibi besinler eklenmelidir. Ancak bunların tüketiminde de aşırıya kaçmamakta yarar vardır.
Sağlık besinlerin tüketiminde hijyen koşullarına ekstra özen gösterilmelidir. Besinlerin saklanması, pişirilmesi, servis edilmesi dahil olmak üzere her aşamada dikkatli olmakta yarar vardır.
Gebelikte Kilo Kontrolü İçin Öneriler
Gebelikte kilo kontrolü için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Genellikle hamilelik denildiğinde anne adaylarının yaptığı en büyük yanlış bebek çabuk gelişsin diye iki kişilik yemek yemektir. Oysa bunun yerine sağlıklı besinlerden yeteri kadar tüketilmeli, yemek miktarı iştaha göre ayarlanmalıdır. Yemek seçimlerinde hem et hem de sebze tüketiminin dengeli olarak dağılmasına özen gösterilmelidir. Bununla birlikte rahat bir gebelik adına düzenli olarak hareket edilmeli, gebeliğe uygun egzersizler yapılmalıdır. Genelde anne adaylarına yürüyüş yapmaları tavsiye edilir.
Hem gebelik hem de sağlık bir yetişkin olabilmek için uyku düzeni son derece önemlidir. Buna göre yetişkinlerin günde en az yedi saat uyumaları gerekir. Bu sayede kişinin biyolojik ritmi daha normal olacaktır. Bu da aşırı kilo alımına engel olacaktır.
Hamilelikte Hangi Besinler Tüketilmelidir?
Hamilelikte tüketilen besinler içeriğine göre seçilmelidir. Öncelikle anne adayının değerlerinde bir düşüklük ya da fazlalık varsa buna yönelik bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Bu kapsamda çinko, iyot, demir, folat gibi değerlere dikkat edilmelidir. Özellikle omega 3, folik asit, d vitamini hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı açısından önemlidir. Dolayısıyla bunlar yönünden zengin besinler yeteri miktarda tüketilebilir.
Gebelikte Besin Grupları
Gebelikte besin grupları konusunda anne adayı özen göstermelidir. Böylece bebeğin gelişimi desteklenecektir. Buna göre beslenme programında protein, meyve ve sebze, tahıllar, süt ürünleri yer almalıdır. Örnek beslenme programlarına bakıldığında kahvaltıda 1 dilim tost, muz, yulaf ezmesi, 1 su bardağı süt, iki çay kaşığı reçel ideal bir beslenme olacaktır.