Dekorasyon Mimarlıkla İlgili Midir?
Mimarlık ve Dekorasyon Nedir?
Mimarlık, belirli ergonomik ölçüler ile kullanıcıların istekleri ve kullanım amaçları doğrultusunda açık, yarı açık veya kapalı bir yaşam alanını inşa etme dalıdır. Bu yaşam alanlarının iç mekan veya dış mekan olarak ikiye ayrılması ile mimarlık kendi içinde dallara ayrılmıştır: mimarlık, iç mimarlık ve peyzaj mimarlığı.
Mimarlık dekorasyon dalı ile dış cephe üzerinden ilgili olsa da dekorasyonun asıl bağlı olduğu dal iç mimarlıktır. İç mimarlık, kurulmuş veya kurulacak kapalı, yarı açık yaşam alanlarının yeniden düzenlenmesi ve dekorasyonu üzerine kuruludur. Dekorasyon, herhangi bir şeyin veya mimarlıkta yaşam alanının eldeki imkanlar ile konforlu ve işlevini yerine getiren yeni obje ve mekanların ortaya çıkarılması işlemidir.
Dekorasyon ve İç Mimarlık Arasındaki İlişki
İç mimarlık, mekanların oluşturulmasında küresel olarak kabul gören ergonomik ölçülerden uzaklaşmadan, bireylerin konforlu ve istekleri doğrultusunda hareket edebileceği ortamları amaç edinir. Bu doğrultuda öncelikli olarak, mekanı kullanacak bireylerin istekleri not alınıp kullanıcıların profilleri oluşturulur. Kullanıcı profillerinin oluşturulmasının önemi ise, örneğin 190 cm boylarında uzun boylu bir birey ile 150 cm boylarında kısa boylu birinin standart ergonomik ölçülere göre tasarlanmış bir mekanı konforlu bir şekilde kullanamayacak olmasıdır. İç mimarlar tasarımlarını gerçekleştirirken bu gerçekliği baz alırlar. Dekorasyon ise bundan sonraki aşamadır.
Dekorasyon, mekanların kurgulanırken genellikle çağa uygun olarak yenilenmesi sürecinin tümüne verilen isimdir. Dekorasyon ile iç mimarlık arasındaki ilişki buradan gelmektedir. İç mimarlık yaşam alanlarında temiz ve pis su tesisatları, elektrik tesisatları, havalandırma kanallar gibi teknik konularla ilgilenerek dekorasyondan ayrılmaktadır. Dekorasyonun tek amacı mekana estetik bir görünüm kazandırmaktır. Bu yüzden, iç mimarlıkla ilgilenmeyen fakat dekorasyon yapan kişilerin ortaya çıkardıkları tasarımlarda daha sonraları teknik açıdan pek çok sorun çıktığı görülmektedir. Örneğin; alçak döşeme düşünülmeden yapılmış bir banyo tasarımında hol ile banyo arasında bir kot farkı oluşacaktır.
Sadece dekorasyonla ilgilenenlere karşın, iç mimarlar ise teknik meseleleri hallettikleri kadar mekandan ayrıldıklarında geride dekorasyonu tamamlanmış yaşam alanlarını da kullanıcısına teslim etmektedir.