Arpacığın Nedenleri ve Tedavisi
Günümüzde oldukça yaygın olan bir enfeksiyon türünden bahsedeceğiz bugün. Bu hastalık göz kapağını etkileyen bir enfeksiyon türüdür bildiğiniz üzere. Kötü göz hijyeni ya da hijyen yetersizliğinden kaynaklıdır. Kronik bir göz enfeksiyonudur.
Doktora gidildiğinde ne yapılacağından bahsedelim hemen. İlk önce doktor ışığa bakmanızı ister ardından, arpaçığın içindeki irine bakar ve çeşidini saptar ona göre ilaç verilir. Bu hastalık kalıcı olanlarıda mevcuttur. Ancak basit bir hastalık olarak tanımlayabiliriz. Tedavisi mevcuttur. Çoğunlukla kendiliğinden geçen bir enfeksiyon türüdür.
Hap ya da tablet şeklinde antibiyotikler kullanılır. Arpacık ve irin dolu durumlarda, doktor ağrı ve basıncı rahatlatmak için arpacık drenajı kullanır.
Ağrıyı gidermenin en etkili yollarından biri de, bir bez yardımıyla göz üzerine yerleştirilen sıcak komprestir. Bu egzersiz günde 4-5 kez yapılabilir. Bu kişiler, makyaj, kontakt lens ve diğer göz malzemelerinden uzak durmalıdır. Göze dokunulmamalı, gerekliyse de önce eller ılık ve sabunlu suyla yıkanmalıdır. Tarihi geçen kozmetik ürünleri kullanılmamalı, lens gerekliyse sık sık dezenfekte edilmelidir. Doktorunuzun talimatlarına uymanız gerekir.
Arpacık tedavisi için evde yapabilecekleriniz nelerdir?
- Sarımsak halk arasında arpacık tedavisinde oldukça yaygındır. İçeriğindeki mikrop öldürücü özelliklerinden dolayı pek çok rahatsızlıkta, bilhassa bağışıklık rahatsızlıklarında içten ve dıştan antibiyotik olarak sıkça kullanılan sarımsağın ezilerek arpacıklı bölgeye bastırılmasıyla bilinen yöntem çok kişi tarafından kullanılmaktadır; ama hekimlerin çok da önerdiği bir çözüm değildir.
-
Bunun dışında patatesi soyup rendeleyip bir bezin içine koyarak arpacıklı bölgeye kapatmak,
-
Demlenmiş ılık mayıs papatyası çayına batırılmış pamuğu göze yatırmak,
-
Bol miktarda çiğ sebze, meyve ve sarımsak yemek
-
Demlenmiş keten tohumu çayıyla göze kompres yapmak,
-
Haşlanmış patates, yumurta sarısı ve sıcak sütle hazırlanacak lapayı bir bezin üzerine sürerek göze yatırmak,
-
Rezene çayına batırılmış pamuk yahut bezi gözün üzerine yatırmak gibi evde yapılabilecek yöntemlerle arpacık biraz rahatlatılabilir; ancak en doğrusu göz doktoruna giderek tıbbi yardım almaktır.
Arpacık çıktığında nelere dikkat edilmeli?
Gözünüzde sık sık arpacık çıkıyorsa her şeyden önce mutlaka bir hekime danışmalısınız. Gözde arpacık çıkması, vücut direncinin düştüğünün kanıtıdır. Vücut direncinin düşük olması da başka enfeksiyon ve hastalıklar için açık kapıdır. Bu yüzden arpacık çıkartılan dönemlerde vücut bağışıklığı da kontrol altında tutulmalı.
Arpacık çıkan göze çok gerekli olmadıkça dokunmamak gerekir. Bilhassa arpacığın başlangıç aşamasında, kapsül oluşumundan evvel dokunulan arpacık patlayıp çevresine de bulaşabilir. Hatta doku içlerine yayılıp, daha farklı ve ciddi enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu sebeple, arpacık başlar başlamaz göz doktoruna itmek en doğru seçenek olacaktır. Ellerin ve dokunulan eşyaların temiz olması, nesnelere dokunduktan sonra ellerin gözlerle temas ettirilmemesi ve sık sık yıkanması gerekir.