Adli Tıp Uzmanı Nasıl Olunur, Ne İş Yapar?
Günümüzde çok önemli bir yere sahip olan Adli Tıp Uzmanı nasıl olunur, ne iş yapar soruların gençlerin en fazla cevap aradığı soruların başında gelmektedir.
Adli Tıp Uzmanı Nedir?
Yargı organlarına tıbbi alanda bilirkişi hizmetleri veren kişiler Adli Tıp Uzmanı denilmekte ve bu kişiler olay yerinde bulunan delil ile bulguları analiz etmektedir. Bu mesleğe sahip olan kişilerin yaptığı analizler sonucu elde edilen deliller yargı alanında kullanıldığı için çok fazla dikkat ve bilgi isteyen bir meslek olmaktadır. Çünkü suçluların bulunması ve suçlarının en doğru şekilde kanıtlanması için çok önemli rolü bulunmaktadır. Toplum düzenini sağlamak adına bu mesleğe sahip olan kişilere çok fazla ihtiyaç duyulmaktadır.
Adli Tıp Uzmanı Nasıl Olunur?
Genel olarak tıp ile ilgisi olan ve suçluların bulunması için araştırma yapmak isteyen kişilerin çok fazla tercih ettiği Adli Tıp Uzmanı nasıl olunur sorusu çok fazla sorulmaktadır. Bu mesleğe sahip olmak isteyenler bunun için pek çok araştırmalar yapmaktadır. Adli Tıp Uzmanı olmak isteyenler ilk olarak Tıp bölümünü bitirmek zorundadır. 6 yıllık tıp eğitimi sonrasında Tıpta Uzmanlık Sınavına girmelidir ve 4 yıllık Adli Tıp Uzmanlık eğitimi almaları gerekmektedir. Böylece Adli Tıp Uzmanı olarak göreve başlamak mümkün olacaktır. Ayrıca bu mesleğe sahip olmak için gerek yazılı gerek ise sözlü iletişimin kuvvetli olması çok önemlidir. Bunların yanı sıra analitik düşünme yeteneğinin gelişmiş olması gerekmektedir. Çok yoğun tempoda ve zorlu koşullarda çalışılan bu alanda sabır ve yüksek konsantrasyon becerisi çok önemli olmaktadır.
Adli Tıp Uzmanı Görevleri
Toplumun ve bireylerin hukuki sorunlarının çözümlenmesi için bilimsel teknikler kullanılarak tıbbi kanıtları sunmakta olan Adli Tıp ne iş yapar sorusuna şu cevaplar verilmektedir.
- Olay yeri inceleme yapmak,
- Otopsi uygulamak,
- DNA analizi yapmak,
- Yazılı belgeleri incelemek,
- Kriminalistik ve balistik incelemeler yapmak,
- Olay yeri ya da kişilerden kan, idrar, doku, kıl örneklerini almak ve test etmek,
- Kanıt analizine dayanarak yazılı raporlar hazırlamak görevleri arasındadır.