Hepatit A Nedir, Belirtileri Nelerdir, Korunma Yöntemleri Nelerdir?
Bir tür enfeksiyon hastalığı olan hepatit A karaciğeri tutar ve sarılık şeklinde ilerler. Virüsün yayılımında temiz olmayan su kaynakları ve bu sularla yıkanmış gıdaların tüketimi etkilidir.
Çocukluk ve yetişme çağında daha yaygın olarak ortaya çıkan hepatit a hastalığı dünyanın dört bir yanında görülür. Dünya Sağlık Örgütü’nden alınan verilere göre her yıl 1,4 milyon hepatit a hastalığı ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıktan korunmak için ülkemizde bebeklik döneminde ve toplam iki doz olmak üzere aşı yapılmaktadır. Böylece ömür boyu koruyuculuk hedeflenmektedir. Hepatit a geçiren kişilerin tekrar bu hastalığa yakalanmaları mümkün değildir. Hasta kişiyle aynı evde yaşayan kişilere hastalığın bulaşma oranı yüksektir.
Hepatit A Belirtileri Nelerdir?
Hepatit A belirtileri hastalığın erken teşhis edilebilmesi açısından önemlidir. Buna göre ateş, soluk renkli ya da renksiz dışkı, karın ağrısı, eklem ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı, kusma ve gözlerde sararma sıklıkla görülür. Özellikle çocuklarda ishal ve mide ağrısı yaşanır. Sarılık da bu hastalığın belirtileri arasında yer almakta olup koyu renkte idrar, sarı renkte gözler ya da cilt rengi, kil renginde dışkı yaygın olarak ortaya çıkmaktadır.
Hepatit A Hastalığı Risk Faktörleri
Bazı kişiler hepatit A hastalığı yönünden daha fazla risk altında bulunur. İlk sırada bu hastalığın yaygın olarak görüldüğü ülkede yaşayanlar ya da oraya yolculuk yapanlar yer alır. Bunların yanı sıra hepatit a hastaları ile cinsel ilişkiye girenler, enjeksiyonla ya da enjeksiyonsuz uyuşturucu kullanan kişiler, hepatit a hastası ile aynı evde yaşayanlar ve hemofili gibi pıhtılaşma faktör bozukluğu bulunanlar da yüksek riske sahiptir.
Hepatit A Hastalığı Korunma Yöntemleri
Hepatit a hastalığından korunma yöntemleri başında çocukluk döneminde aşı olmak gelir. Aynı zamanda güvenli su tüketilmeli, az pişmiş etten ve çiğ kabuklu deniz ürünlerinden uzak durulmalı, hastalığın fazla olduğu yerlere gitmeden önce aşı yaptırılmalı, yemek hazırlığı ve yemesi öncesinde eller yıkanmalı, tuvalet kullanımından ve çocuk bezi değişiminden sonra eller dezenfekte edilmeli, çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır.