Gripliyken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gripliyken Dikkat Edilmesi Gerekenler; Yüksek ateş, yaygın kas ve eklem ağrısı, öksürük ile seyreden ani başlangıçlı bir hastalıktır. Mevsimsel grip yılda bir kez geçirilir. Grip en sık nezle ile karıştırılır. Nezle gribe göre çok daha hafif seyirli olup, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısı ile karakterizedir. Nezlede genel olarak ateş olmaz.
Grip Nasıl Bulaşır ?
Gribin bütün tipleri solunum yolu ile bulaşır. Öksürme, hapşırma gibi eylemlerle damlacıklar mendi kullanılmadığında etrafa saçılır ve ellere bulaşır. Ellere bulaşan damlacıklar el yıkanmaz ise ortama bulaşır. Bireyler hem solunum esnasında damlacıkları direk alarak, hem de grip virüsünün bulunduğu ortak yaşamdaki eşyalar ile el teması ile, sosyal el sıkışma, sosyal öpüşme ile de grip virüsünü alabilirler.
Gripten Korunma Yolları Nelerdir ?
En önemli korunma yolu sık el yıkamaktır. Öksüren, hapşıran kişiler kağıt mendil kullanmalı ve mendiller çöpe atılmalıdır. Ortak kullanım alanlarında yüzeyler sık sık, günde en az 3-4 kez silinmelidir. Yıllık grip aşısı risk gruplarında uygulanmalıdır. Çocuklar, 65 yaş üzeri bireyler, kalp, tansiyon, şeker, astım hastalığı olanlar, böbrek nakli hastaları, kanser hastaları ve diyaliz hastaları, sık seyahat edenler mutlaka grip aşısı olmalıdır.
Gripte Beslenme ve İlaç Kullanımı Nasıl Olmalıdır ?
Çoğu zaman dinlenmek, bol sıvı almak yeterli olabilir. Ilık ıhlamur, çorba ve meyve suları içilebilir. Hem grip hem de nezle için antibiyotik kullanmaya gerek yoktur. Ateş düşürücü, ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Grip tanısı kesin ise verilecek ilaçlar antiviral ilaçlardır. Piyasa isimleri Relenza ve Tamiflu‘dur.