Kaşıntı Neden Olur? Nasıl Geçer?
Kaşıntı Nedir, Neden Olur? Nasıl Geçer? Kaşıntı İçin Neler Yapılabilir?
Kaşıntı Nedir: Vücudumuzun herhangi bir bölgesinde kaşınma isteği yaratabilecek rahatsız ve huzursuzluk veren bir hisse kaşıntı denir.
Uzmanlara göre sağlıklı bir insan günde 100 ve ya 150 kez kaşınmaktadır. Vücutta kaşıntı doğal bir dürtü olduğu için, çoğunlukla vücuda temas eden böcek ve bitkileri uzaklaştırmak kaşınırız. Kaşıntı vücudumuzun her yerinde ve herkes de görülebilecek bir histir. Bazı durumlarda ve kişilerde kaşıntı rahatsız edebilecek boyutlara ulaşabilir.
Vücutta Kaşıntı Nedenleri
Vücutta kaşıntı birçok farklı nedenden dolayı oluşabilir. Bunlardan en önemlisi cilt hastalıklar, iç hastalıklar ve ya alerjik reaksiyonlar olabilir. Kaşıntıya neden olabilecek bazı cilt hastalıkları ve iç hastalıklar ise şunlardır:
Egzama: Dermatit olarak bilinen ve cilt üzerinde iltihaplı kabarcıklara neden olan hastalık kaşıntı ve döküntüyle belirti gösterir. Egzama klinik muayene ile teşhis konulur ve kronik bir cilt hastalığıdır.
Cilt Kuruluğu: Cilt yüzeyinde pullanma ve çatlama genellikle kaşıntıya neden olabilir. Hava şartları, aşırı sıcak-soğuk kullanımı ve yetersiz su kullanımı gibi nedenler cilt kuruluğuna yol açabilir.
Böbrek Yetmezliği: Ciltte kalıcı kaşıntıya neden olan böbrek yetmezliği, mide bulantısı, kusma ve iştah kaybı gibi belirtilerde gösterir.
Kaşıntı Nasıl Tedavi Edilir?
Kaşıntı tedavisi bitkisel ve medikal yollar ile tedavi edilebilir. Eğer kaşıntınız hayat kalite derecenizin düşmesine sebep oluyor ise doktora başvurmalı ve tıbbi ilaçlar ile tedavisi yapılmalıdır. Fakat hayat kalitenizi düşürmeyecek seviye de ve sizi rahatsız ediyor ise bitkisel yöntemler ile kaşıntı tedavisi mümkündür. Bitkisel ve doğal tedavi yöntemleri:
- Soğuk Su; Vücudunuzda kaşınan bölgeleri soğuk ile yıkayarak rahatlama sağlayabilirsiniz.
- Limon; Kaşıntı bulunan bölgeye limon sürün ve 10-15 dakika bekleterek yıkayıp kurulayın.
- Yulaf; Yulaf içeriğinde bulunan aktioksidanlar sayesinde kaşıntıyı ortadan kaldırır. Yulafın içerisine su ekleyerek macun kıvamına geldiğinde kaşınan bölgeye uygulayın ve kaşıntı hissi azaldığında su ile durulayın.
- Karanfil Yağı; Karanfil yağı içeriğinde bulundurduğu maddelerin etkisiyle kaşıntıyı anında durur. Kaşıntı bulunan bölgeye yağı sürün ve 10-15 dakika içerisinde durulayın.
- Aleo Vera; Bitkinin içerisindeki jel vitamin ve mineraller nedeniyle cildinizdeki her tür kaşıntıyı anında keser. İkiye böldüğünüz aleo vera yaprağının içindeki jeli kaşınan bölgeye uygulayın ve daha sonra durulayın.
Eğer bu yöntemler ile kaşıntınız geçmez ise mutlaka doktora başvurmalısınız. Doktor kaşıntı nedenine göre size gerekli tedaviyi uygulayacaktır.