Kalp Çarpıntısı
Kalp Çarpıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer?
Kalbin normal atış hızında artış olmasına kalp çarpıntısı denir. Kalp çarpıntısının birçok sebebi olabilir. Egzersiz yapmak, stres, korku, endişe, heyecan, mutluluk, öfke gibi duygular, vücuda giren kafein, alkol, kandaki oksijenin düşmesi, hızlı nefes alıp vermek, kansızlık, panik atak, astım ve depresyon ilaçları kalp çarpıntısına sebep olan başlıca etkenlerdir.
Kalp Çarpıntısı Nasıl Tedavi Edilir?
Kalp çarpıntısının tedavisi, çarpıntının sebebine yönelik olur. Kafein, alkol gibi maddelerden kaynaklı ise bunların vücuda alımı kesilmelidir. Kansızlık, kandaki oksijen düşüklüğünden kaynaklanıyor ise bunların tedavisi yapılmalıdır. Hızlı nefes alıp vermeden kaynaklı ise nefes egzersizleri ile düzeltilmeye çalışılmalıdır ve aynı şekilde duygulardan ya da panik ataklardan kaynaklı ise psikiyatri kliniğine başvurulmalıdır. Duyguların kontrolü sağlanmaya çalışılmalıdır. Egzersiz kaynaklı kalp çarpıntısı yorgunluktan olur ancak normalliğinin yanı sıra tehlikeli de olabilir. Bu yüzden egzersiz ve spor yaparken sınırı iyi belirlemek gerekir. Hatta doktor kontrolünde yapılmasında fayda vardır. İleri düzeyde bir çarpıntı olduğu takdirde kalıcı kalp pili takılması dahi gerekebilir.
Kalp Çarpıntısı Nasıl Engellenir?
Kalp çarpıntısına engel olmak için alkol, sigara, kahve, çay gibi çarpıntıyı tetikleyen maddelerden uzak durulması gerekir. Fazla kilo almamak ve zaten var olan fazla kilolardan kurtulmak gerekir. Yağlı yiyeceklerden sakınmak önemlidir. Ayrıca düzenli ve dengeli beslenilmesi her şey için önemli olduğu gibi kalp çarpıntısını önlemek için de önemlidir. Kolesterol, kan basıncı, şeker mutlaka kontrol altında tutulmalıdır.
Stresten kaçınmak gerekir, meditasyon bu noktada büyük önem arz eder. Meditasyon yeterli değilse psikolojik destek alınarak stres ve kalp çarpıntısına sebep olan diğer duygular kontrol altında tutulmalıdır. Uyku saatleri düzenli olmalıdır. Aşırıya kaçılmadan egzersiz yapmak da kalp çarpıntısından korunmak için gereklidir. Ancak tekrardan söylemek gerekir ki egzersizi fazla kaçırmak kalbin daha çok ve daha hızlı kan pompalamasına sebep olacağı için kalp çarpıntısını tetikleyebilir.
Diyet yapan kişilerin kalp çarpıntısı riski fazladır. Özellikle diyet ilaçları kalp çarpıntısını tetikler. Bu yüzden diyet yapan kişinin mutlaka doktor kontrolünde olması ve doktorun söyledikleri dışına çıkmaması gerekir.