İş Kazası ve Meslek Hastalığı Maaşı Alma Şartları Nelerdir?

Ülkemiz bir hukuk devleti olduğundan, belirli başlı mağduriyet yaşayan kişilere hükümet tarafından belirli bir miktar maaş ödenmektedir. Aynı emekli maaşı gibi işleyen iş kazası ve meslek hastalığı maaşı, mağduriyet yaşayan kişilere bağlandıktan sonra ömür boyu ödenmektedir. Hal böyle olunca iş kazası geçiren ve meslek hastalığından mustarip olan kişiler sıklıkla iş kazası ve meslek hastalığı maaşı alma şartları nelerdir sorusunu sormaktadır. Peki iş kazası ve meslek hastalığı maaşı alma şartları nelerdir? 

İş kazası ve iş yerinde maruz kalınan şartlardan dolayı yaşanan meslek hastalığı şartları, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu tarafından belirlenen şartları kapsamaktadır. Ayrıca iş kazası ve meslek hastalığı alan kişinin ölümü sonucunda, bu maaş ölen kişinin yakınlarına da aktarılmaktadır. 

İş Kazası ve Meslek Hastalığı Maaşı Alma Şartları 

İş Kazası ve Meslek Hastalığı Maaşı Alma Şartları Nelerdir?
İş Kazası ve Meslek Hastalığı Maaşı Alma Şartları Nelerdir?

İş kazası ve meslek hastalığı maaşı alma şartları söz konusu olduğunda, hükümet tarafından aranan en büyük şart mağdur kişinin iş göremezlik raporuna sahip olmasıdır. İş kazası ve meslek hastalığı maaşı, iş göremez maaşı kapsamına girdiğinden, alacak kişinin iş göremez raporuna sahip olması oldukça önemlidir. Bu şartları yerine getiren her kişiye SGK tarafından maaş ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca iş kazası ve meslek hastalığı maaşı alan kişilerin maaşının belirlenmesi için iş göremezlik raporunun yüzdesi de oldukça önemlidir. Kısaca, iş kazası ve meslek hastalığı maaşı alma şartları şöyle sıralanabilir: 

  • İş kazası ve meslek hastalığı maaşı almak isteyen kişilerin, öncelikle 5510 sayılı kanuna göre mutlaka bir iş kazası geçirmesi veya meslek hastalığına yakalanması gerekmekledir. 
  • İş kazası veya meslek hastalığı geçiren kişilerin bu olaylar sonucunda aldığı iş göremezlik raporunun yüzdesinin en az %10 olması gerekmektedir. 
  • En önemli nokta ise, iş kazası veya meslek hastalığı maaşı almak isteyen kişilerin sadece sigortalı bir şekilde çalışıyor olması yeterli değildir. Aynı zamanda belirli bir süredir sigortalı olarak çalışıyor olması gerekmektedir. 

İş Kazası ve Meslek Hastalığı Maaş Başvurusunda Gereken Belgeler Nelerdir? 

Her maaş türü gibi iş kazası ve meslek hastalığı maaşı başvurusu sırasında hükümete ve ilgili kurumlara ibraz edilmesi gereken bir takım belgeler bulunmaktadır. Peki iş kazası ve meslek hastalığı maaş başvurusunda gereken belgeler nelerdir? 

  • Kişilerin iş göremezlik geliri alabilmesi için hali hazırda çalışıyor olduğu işinden ayrılmasına herhangi bir şekilde gerek bulunmamaktadır. 
  • Kişi eğer bir iş yeri sahibiyse, iş yerini kapatması veya devretmesi gerekmemektedir. 
  • Kişinin iş göremezlik maaşı alması için öncelikle SGK’ye tahsis talep dilekçesi sunulması gerekmektedir. 
  • Tahsis talep dilekçesine kişinin bir adet belgelik fotoğrafının eklenmesi gerekmektedir. 

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.