İcra Dosyası Kapatma Nasıl Yapılır?
İcralık dosyası bulunan yurttaşların en çok merak ettikleri hususlardan birisi icra dosyası kapatma durumudur. İcra dosyası kapatmak amacıyla borcun ödenmiş olması gerekir ve aynı zamanda kapatma harcını da yatırılmış olması gerekir.
Alacaklı olan vatandaşlar ya da kurumlar, borçlulardan haklarını alamadıkları durumlarda avukata başvurarak icra takibi yapar. İcra dosyası da pek çok alanda karşılaşılan bir durumdur. Kredi çektikten sonra ya da taksitli bir şekilde alışveriş yaparken gibi durumlarda pek çok alanda borç ortaya çıkar.
İcra dosyası bulunan vatandaşların ticari yaşamlarında olumsuzluklar meydana gelir. Borcun ödenmesi durumunda ise icra dosyası kapatma işlemi gerçekleşir. Ancak dosyanın tamamen kapanması açısından borç kapatma harcının da ayrıca ödenmesi gerekir.
İcra Dosyasının Kapatılması
Alacaklı olan kişi ya da kurum, borçlu bulunan kişi ya da kurumlar alacağını geri alamadığı durumda bir avukat aracılığı ile ya da kendi girişimleri ile icra takibini başlatır. İcra takibi başlatıldıktan sonra alacaklı olan kişilere kurumdan başvuru harcı gibi çeşitli harçlar alınır. İcra takibi ile uğraşan kişi, avukat ise vekâlet suret harcı da ödenen harçlar arasında yer alacaktır.
Borçlu Kişi Hangi Masraflardan Sorumludur?
- Vekâlet ücreti,
- Alacak,
- Faiz
Bu üç masrafın yanı sıra aynı zamanda alacaklıya olan borcun kapatılacağı zamana göre tahsil harcı oranı değişiklik gösterebilir.
Borcun ödenmesinden sonra icra dosyasını kapatmak amacıyla hareket eden vatandaş, icra müdürlüğüne başvurur ve borçlu olduğu icra dosyası ile alakalı kapak hesabı yapılması talep edilir. Borçlu, eğer ki borcunun tamamını ödemiş ise icra dosyasının hukuki sorumluluğu artık ortadan kalkacaktır. Diğer taraftan haciz işlemi bulunan malları var ise ayarı haczin kaldırılması isteğinde bulunabilir.
İcra Dosyasının Düşmesi-Kapanması
Borcun tamamen ödenmesinden sonra icra dosyasının tamamen kapanması mümkündür. Eğer ki icra dosyasına bir sene boyunca herhangi bir işlem uygulanmamış ise dosya işlemlerden kaldırılır. İcra dosyasının kapanmaması açısından alacaklının harç giderlerini ödemesi ile dosyayı tekrar işlemeye alması gerekir. Alacaklı kişi, feragat harcını yatırma süresi ile borçtan feragat ederse eğer icra dosyası böylelikle kapanmış olur.
Borcu Bulunmayan İcra Dosyasının Kapanması
İcra dosyasının kapanması için öncelikli olarak borcun ödenmesi gerekir. Borç ödenmesinden sonra ise icra dairesi tarafından icra dosyası kapatma harcı ödenmesi talep edilir. Harç parası, avukat tarafından ödenecek ise kapatma harcı parasının avukata ödenmiş olması gerekecektir. İcra dosyasının kapanıp kapanmadığını ise e-devlet icra dosyası sorgulama sayfasından takip etmek mümkündür.
E-Devlet’ten İcra Dosyası Sorgulama Nasıl Yapılır?
- T.C kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile e-devlet sayfasına erişim sağlanarak icra dosyası sorgulama işlemleri yapılabilir.
- E-devlet şifresinin bulunmaması halinde 2 TL karşılığında PTT’den alınabilir.
- Arama motoruna icra dosyası sorgulama yazılır, açılacak olan pencerede vatandaşın adına açılmış veya müdahili olduğu icra dosyaları listelenecektir.