Çocuklarda Bademcik Büyümesi Nedenleri ve Tedavisi

Bademcik çeşitli iltihaplar veya virüslerden dolayı bazen şişer. Bu tarz bademcik problemleri genelde çocuklarda gözlemlenmektedir.

Çocuklarda Bademcik Büyümesi Nedenleri ve Tedavisi
Çocuklarda Bademcik Büyümesi Nedenleri ve Tedavisi

Çocukların Bademcikleri Neden Şişer? 

Çocuklar küçük yaşlarda vücutları daha savunmasız ve bağışıklık sistemleri daha düşük olduğu için mikroplar vücutlarına kolay bir şekilde girer ve çocuklarda bademcik şişmesi olayı gözlemlenir. İşte bademciler tam burada devreye girer. Bademcikler vücudun ilk savunma mekanizmasıdır. Bademcikler vücuda girmekte olan mikrobu veya virüsü daha boğazdayken engellemeye çalışır. Bu engelleme olayını gerçekleştirebilmek için şişerek mikrobu veya virüsü orada tutar. Bu şekilde de bademcik şişmesi olayı yaşanmış olur. Bademcik şişmesi çocuklarda en aşağı 2,5 yaşında görülür en yukarı ise 10 yaşında. İstisnai durumlar da vardır. Ama çocuk en geç 10 yaşına geldiğinde bademcik şişmesi rahatsızlığını atlatmış olur. 

Çocuklarda Bademcik Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir? 

Çocuklarda bademcik şişmesi çocukların boğazına bazı mikrop ve virüslerin girmesiyle oluşur. Eğer çocuğunuzda bademcik şişmesi problemini gözlemliyorsanız doktora başvurabilirsiniz. Doktor tedavi için antibiyotik verecektir ama eğer çok ağır bir durumda değilse ve çocuğunuza antibiyotik vermek istemiyorsanız bazı doğal yollarla da bademciklerin şişmesini engelleyebilirsiniz. Peki çocuğunuzun bademciklerinin şiş olup olmadığını nasıl anlayacaksınız. İşte çocuklarda bademcik iltihabının belirtileri. 

  • Kızarmış ve şişmiş bademcikler, 
  • Bademciklerin üzerinde sarı lekeler (bu lekeleri çocuğunuzun boğazına bir kaşık yardımı ile bakarak anlayabilirsiniz.), 
  • Yüksek ateş (38 derece ve üzeri), 
  • Ağızdan nefes alma, 
  • Horlama ve genizden konuşma,  
  • Ağız kokusu. 

Bademcik Ameliyatı Nasıl Yapılır?  

Bademciği şişen her çocuğa hemen bademcik ameliyatı yapılmaz. Öncelikle bu bademcik şişmesinin kronik mi yoksa geçici mi olduğu gözlemlenir. Diğer bir sebep ise bademcik iltihabının orta kulağa geçmesidir. Eğer bademciği şişen çocuğun orta kulak iltihabı da varsa ve bu kronik olarak devam ediyorsa çocuk ameliyat edilir. Önceden ülkemizde sık yapılan bir operasyon olsa da günümüzde çok sık şekilde yapılmamaktadır. Şu anda doktorlar bademciklerin vücuda giren virüsleri ve başka hastalıkları engellediğini düşünüyorlar. Bademcik ameliyatı ağızdan olacak şekilde ortalama 40 dakika içerisinde yapılır.

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.