Borsaya Nasıl Girilir?
Borsaya Nasıl Girilir?
Ülkemizde genelde akşam haberlerinde borsa ile ilgili rakamlar, uzman görüşleri ve öngörülere yer verilmektedir. Fakat vatandaş olarak borsaya nasıl girileceği, nasıl işlem yapılacağı hakkında pekte bir fikrimiz yok. Aslında bir şirkete cebinizde ki son paranızla bile ortak olabilirsiniz.
Önceden hisse senetleri kağıtlarla aracı olan kurumlar aracılığı ile gelir ve hisse sahiplerine dağıtılırdı. Hatta senetleri dağıtmak için kamyonlar kullanılırdı. Günümüzde internet sayesinde hisse senetleri de yok oldu.
Borsada Nasıl İşlem Yapılır?
Öncelik olarak borsada işlem yapmak için herhangi bir bankada vadesiz hesabınız olmalı. Vadesiz hesabınız olan bankaya giderek, yatırım hesabı açtırmak istediğinizi dile getirdiğinizde bankada görevli olan kişi size birtakım kağıtlar sunacaktır.
Daha sonra bu kağıtların hepsini imzalayıp görevli kişiye vereceksiniz. Tahminen 2-3 günde yatırım hesabınız aktif olacaktır. Yatırım hesabınız aktif olduğunda internet bankacılığından veya yatırım hesabı açtığınız bankanın seans salonlarından hisse alıp satabilirsiniz.
İnternet Bankacılığından Nasıl İşlem Yapılır?
Yatırım hesabı açtığınız ilgili bankanın internet bankacılığına üye olduktan sonra yatırım hesabı sekmesini seçmelisiniz. Daha sonra; Hangi şirketin hissesine ortak olmak istersiniz? Benzeri bir soru karşınıza çıkacaktır.
Karar verdiğiniz şirketin kodunu seçmeniz yeterli olacaktır. İsterseniz alım süresini günlük ya da seanslık olarak belirleyebilirsiniz. Örneğin şu anda 2TL olan adet fiyatının 5 dakika sonra 1.78 kuruşa gerileyeceğini düşünüyorsanız. Bu fiyat değişiminden faydalanmak için günlük ya da seanslık hisse alabilirsiniz.
Borsadaki Şirketler Nasıl Takip Edilir?
Borsada bulunmakta olan şirketleri belirli programlar aracılığı ile daha sağlıklı bir şekilde takip edebilirsiniz. Programdaki verileri değerlendirip istediğiniz şirketten hisse alabilirsiniz yada hissenizi satabilirsiniz. Bu programlar sayesinde hissesine ortak olmak istediğiniz şirketlerin yıllık kârını, piyasa değerini, sermayesini de öğrenebilirsiniz.
Aldığınız hisseden kâr elde etmek için fiyat hareketlerinden de yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda şirketin hissesinin denetleneceğini veya değerlenmeyeceğini bu programlar sayesinde görebilirsiniz.