SGK Lens ve Gözlük Masraflarını Hangi Durumlarda Karşılar?

Sosyal Güvenlik Kurumu, bilindiği üzere ülkemizde SGK’lı olarak çalışan her kişinin belirli ilaçlarını ve hastane masraflarının tamamını ya da belirli bir bölümünü karşılamaktadır. Ülkemizin en çok ziyaret edilen polikliniklerden biri olan göz polikliniğini ziyaret eden, lens ve gözlük kullanan kişilerin en çok sorduğu sorulardan biri olarak da SGK lens ve gözlük masraflarını hangi durumlarda karşılar sorusu olmaktadır. Siz de SGK’nın hangi durumlarda lens ve gözlük masraflarını karşıladığı hakkında bilgi sahibi olarak, ödeme konusunda sorun yaşamadan lens ve gözlük reçetelerinizi yazdırabilirsiniz. Peki SGK lens ve gözlük masraflarını hangi durumlarda karşılar? 

Reçete Düzenlemesi 

Öncelikle belirtmek gerekir ki, yukarıda da bahsedildiği üzere SGK her hastanın reçetelerinin tamamını ya da belirli bir bölümünü karşılamaktadır. Ancak, lens ve gözlük söz konusu olduğunda, öncelikle kişinin doktor tarafından yazılmış geçerli bir reçeteye sahip olması gerekmektedir. Bu reçetenin mutlaka göz alanında eğitim almış bir hekim veya asistan tarafından düzenlenmiş olması gerekmektedir. Acil poliklinikleri tarafından düzenlenmiş olan cam, çerçeve ve lens reçeteleri SGK tarafından karşılanmamaktadır. 

Eğer talep teleskopik camı olan bir gözlük yönündeyse, SGK tarafından reçetenin sağlanması için mutlaka reçetenin üçüncü basamak sağlık kuruşu veya bir üniversite hastanesi tarafından düzenlenmiş olması gerekmektedir. Düzenlenen raporun SGK tarafından karşılanmış olması için ise reçetenin mutlaka 10 iş günü içerisinde talep edilmiş olması gerekmektedir. Yanı kısaca SGK lens ve gözlük masraflarını karşılıyor mu sorusu evet olarak cevaplanabilir.

SGK Lens ve Gözlük Masraflarını Hangi Durumlarda Karşılar?
SGK Lens ve Gözlük Masraflarını Hangi Durumlarda Karşılar?

Bir diğer durum olarak SGK kontakt lens ödemesi yapıyor mu sorusu, bazı durumlarda olarak cevaplanabilir. SGK’nın kontakt lens ödemesi yapması için, lens talep eden SGK’lı kişinin katarakt ameliyatı geçirmiş olması gerekmektedir. Bu sebebin dışında kişinin bir veya iki gözünde travma ya da iatrojenik nedenlere bağlı olarak gelişen lens bağlarının kopması durumlarında da SGK, kontakt lens ödemesi yapmaktadır. Lens reçetelerinin geçerli olması için bu reçetelerin hastalığın belirlendiği bir raporla birlikte sunulması gerekmektedir.

Ayrıca özel hastaneler tarafından düzenlenen reçeteler kabul edilmemektedir. Lens reçetelerinin mutlaka bir üniversite hastanesi tarafından düzenlenmesi gerekmektedir. Son olarak lens reçetesinin geçerliliği de gözlük reçetesi gibi 10 gündür. 10  gün sonra işlenen reçetelerin ödemesi SGK tarafından yapılmamaktadır.

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.