Kenelerden Korunma Yolları
Neredeyse dünyada ki tüm insanlar doğa yürüyüşlerini sever. Şehrin yoğun koşuşturmacasından uzaklaşıp ormanların içerisinde ya da yemyeşil tarlalarda vakit geçirmek herkes için altın niteliğindedir. Ancak böyle durumlarda zararlı bir böcek türü olan keneler sağlığımızı tehdit edebilmektedir. Hal böyle olunca kişiler sıklıkla kenelerden korunma yolları konusunu araştırmaktadır.
Kenelerden korunma yolları için yapabileceğiniz birkaç basit yöntem bulunmaktadır. Öncelikle şunun bilincinde olmalısınız. Keneler tek başına öldürücü olmasa da taşıdıkları bir hastalık olan kırım Kongo kanamalı virüsü insanlara bulaştığında oldukça ağır sonuçlar doğurabilir. Kişi oldukça ağır sonuçlarla karşı karşıya gelebilir hatta ölüm riski bile taşıyabilir. Bu makalemizde internette keneler ile ilgili oldukça merak edilen kenelerden korunmanın yolları, kenelerden nasıl kurtulunur, kenelerden nasıl korunulur ve kenelerden kurtulmanın yolları gibi konuları detaylı bir şekilde ele aldık…
Kenelerden Kurtulmanın Yolları Nelerdir?
Kenelerden kurtulmanın yolları dendiğinde en iyi ve en işe yarar yöntem tahmin edildiği üzere kenelerden uzak durmaktır. Ancak günümüzde bu pek de uygun değildir ve her an kenelerle karşılaşma riskiniz de haliyle bulunmaktadır. Peki böyle bir riskle karşı karşıya gelindiğinde ne yapılması gerekmektedir?
- Doğa ile baş başa kaldığınız durumlarda uzun pantolonlar, uzun kollu tişörtler giyilmelidir. Ayrıca pantolon paçaları çorapların veya ayakkabıların içine sokularak ekstra koruma sağlanabilir.
- Keneler genellikle kurumuş yaprak, çalı ve çırpı yığınlarında daha sık bulunmaktadır. Bu nedenle doğa ile baş başa kaldığınız süreçlerde bu yığınlardan olabildiğince uzak durmanız gerekmektedir.
- Doğaya çıkacağınız durumlarda mutlaka bir böcek kovucu sprey kullanmalısınız. Bu spreyler hem kenelerden hem sivrisineklerden hem de sizi ısıracak böceklerden uzak tutacaktır. Bu sayede siz de olası tehlikelerden korunacaksınız.
- Böcek kovucu sprey seçerken içinde bulunan DEET isimli maddenin oranına dikkat etmelisiniz. DEET isimli madde saldığı kokuyla keneleri olabildiğince uzak tutmaktadır. Normal olan oran %20 ila %35 aralığındadır. Bu maddenin yüzdesine bakmak için ürünün içindekiler kısmını okumalısınız. Ayrıca bu tür ilaçlara karşı alerjiniz bulunmaktaysa kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
- Bitkisel özler içeren böcek kovucular ne yazık ki işe yaramamaktadır. Bu tür kovucuların etkili olduğu süre ne yazık ki sadece 15 ila 20 dakika arasındadır. Bu süreden sonra tüm koruyuculuğunu kaybetmektedir.
- Eğer böcek kovucuyu teninize sıkamıyorsanız ve bu nedenle kıyafetlerinize sıkabileceğiniz bir böcek koruyucu aramaktaysanız içeriğinde permethrin bulunmalıdır. DEET içeren böcek spreyleri kumaş üzerinde etken maddesini yitirmektedir.
- Doğadan ayrıldığınızda ve evinize döndüğünüzde ilk işiniz mutlaka tüm vücudunuzu kontrol etmek olmalıdır. Keneler vücudun her yerine yapışabilir ancak en çok sevdiği yerler göbek deliği çevresi, koltuk altları, kasıklar, kulak arkası ve saç dipleri gibi sıcak ve kan akışının yoğun olduğu yerlerdir. Bu nedenle bu bölgelere ekstra dikkat etmelisiniz.
- Eğer kamptan döndüyseniz ilk işiniz mutlaka sıcak suyla duş almak olmalıdır. Ayrıca kamp malzemelerin tümünü de eğer imkânınız bulunuyorsa yüksek sıcaklıkta yıkamalısınız.
Kene Isırığı Nasıl Anlaşılır?
Öncelikle kene ısırıklarında erken teşhis hayati önem taşımaktadır. Eğer vücudunuza kene yapıştığından şüpheleniyorsanız öncelikle sakin olun ve ilk 24 saatin önemini anlayın. Keneler insan vücudunda ilk 24 saat hiçbir şey bulaştırmamaktadır. Bu nedenle risk yoktur. Peki kene ısırığı nasıl anlaşılır?
İşe vücudunuzu kontrol etmeye başlayın. Ayaklarınızdan başlayın ve yavaş yavaş vücudunuzun her uzvunu kontrol edin. Kenenin yapıştığı bölge genellikle kızarır, sivilce gibi gözükür. Kenenin yapıştığı bölgede kaşınma, yanma ve sıcaklık gibi hisler bulunabilir. Eğer vücudunuzda bu gibi belirtiler varsa vakit kaybetmeden bir doktora görünmelisiniz.
Yakın zamanda doğadaydınız ve üstünden zaman geçtikten sonra kas ve eklem ağrıları, halsizlik, burun akıntısı ve öksürük gibi grip ve nezle belirtileri göstermekteyseniz vakit kaybetmeden bir doktora başvurmalısınız. Bu durum kırım Kongo kanamalı virüsünün işareti olabilir. Acil müdahale bu virüste oldukça önemlidir.