Yaban Arısı, Akrep ve Pire Sokmalarında Ne Yapılmalıdır?
Yaban Arısı, Akrep ve Pire Sokmalarında Ne Yapılmalıdır?
Böcek sokmaları genellikle cilt üzerinde küçük tahrişlere yol açıyor olsa da böcek türüne göre daha ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Günlük hayatta dahi sıkça karşılaşılabilecek durumlardan olan böcek sokmaları için çeşitli ilkyardım faaliyetleri vardır.
Yaban Arısı Sokması Halinde Yapılması Gerekenler
Halk arasında eşek arısı olarak da isimlendirilen yaban arıları aslında etobur, zehirli bir böcek türüdür. Koloniler halinde yaşayan yaban arıları bal arılardan farklı olarak birden fazla kez sokabilirler. Yaban arısı sokması durumunda öncelikle arının iğnesi vücut içerisinde kalmışsa iğne çıkartılmalıdır. Eğer kişinin arı sokmasına karşı bir alerjisi ya da duyarlılığı yoksa sokulan bölgede hafif düzeyde şişlik, ağrı ve yanma hissi oluşur. Bu durumda bölge sabunlu suyla yıkanmalı ve buz ile şişlik azaltılmalıdır. Ancak kişinin alerjisi veya ileri derece duyarlılığı varsa yaban arısı sokması hayati sonuçlar doğurabilir. Alerjik reaksiyonlar ise mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, ateş, nefes almada zorluk ve bilinç kaybı gibi ciddi reaksiyonlardır. Arı sokmasına maruz kalan kişinin alerji veya duyarlılık öyküsü varsa ya da kişi alerjik reaksiyon belirtilerini yaşıyorsa tıbbi müdahale gerekebileceğinden en yakın sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
Akrep Sokması Halinde Yapılması Gerekenler
Dünya üzerinde birçok akrep türü olmasına karşın zehirli akreplerin sayısı çok da fazla değildir. Bu zehirli akreplerin ise bir kısmının zehirleri öldürücü etkiye dahi sahipken çoğunluğu bu derece etkili değildir. Bu nedenle akrep sokması durumunda akrep cinsinin de önemi vardır. Akrebin soktuğu bölgede iğne izi görülür ve kısa süre içerisinde şiddetli ağrı, yanma, kızarıklık ve sıcaklık artışı gibi belirtiler oluşur. İleri derecede zehirlenmelerde ise baş dönmesi, titreme, terleme, kramplar gibi ciddi belirtilere rastlanır.
Akrep sokması halinde sokulan bölge kol, bacak gibi organlarsa akrebin soktuğu bölgenin yukarısından ip ya da kumaş yardımıyla bağlanarak yani turnike yapılarak zehrin diğer bölgelere yayılması yavaşlatılabilir. Bölgenin kalp hizasından aşağıda tutulması da zehrin yayılmasını yavaşlatacaktır. Daha sonra buz ile bölgedeki ağrı ve şişlik azaltılabilir. Sokulan bölgeden zehrin emilerek çıkartılması zehirlenmelerde ölüm gibi ciddi sonuçların oluşması ihtimalini azaltır. Tüm bu ilkyardım faaliyetlerinden sonra kişi mutlaka sağlık kuruluşlarına götürülmelidir.
Pire Sokması Halinde Yapılması Gerekenler
Pire sokması pirenin dişlerini kullanarak kan emmesi sonucu oluşur. Pire sokması halinde vücutta oldukça kaşıntılı kızarıklıklar meydana gelir. Pire zehirli olmadığından pire sokması da genellikle kendiliğinden iyileşir. Ancak iyileşme süreci içerisinde pire tarafından ısırılan bölgelerin kaşınılmaması gerekir. Öncelikle enfeksiyon riskine karşı bölge sabunlu suyla temizlenmelidir. Kaşıntıyı önlemek amacıyla çeşitli kremler ve amonyak kullanılabilir.