Şok Diyet Nedir, İnsan Sağlığına Zararı Var Mıdır?

Şok diyet yapmak çeşitli açılardan zararlı olabilmektedir.  Kilo vermek için şok diyet yerine uzun vadeli çözümlere odaklanmak bağışıklık sistemine katkı sağlar. 

Şok Diyet Nedir? 

Sınırlı süre için tek tip ve az beslenme yaparak kilo verme şok diyet olarak tanımlanabilir. Gün içinde normalde alınması gereken kalori miktarının çok altında bir miktar vardır.  Bir ya da iki türlü besin alınarak bu diyeti yapanlar uzun süre bunu devam ettirdiklerinde sorunla karşılaşır. Şok diyetin temel amacı toksin atmak olmalıdır. 

Şok Diyet Süresi 

Şok diyet genelde 3 günden fazla sürmemesi gereken bir diyettir. Bazen bir haftaya veya daha da fazla süreye kadar uzatanlar görülebilir.  Temel amaç gereksiz maddeleri atmak ve şişliği azaltmak olduğu için dikkatli davranmakta fayda olacaktır. 

Bağışıklık Sistemi ve Şok Diyet 

Vücudunuzun gün içinde temel olarak alması gereken protein ve karbonhidrat miktarı vardır. Bağışıklık sisteminizin düzgün şekilde çalışmaya devam etmesi için bu besin ve su gereksinimini karşılamanız gerekir. Şekerli, yağlı yiyeceklerde gereksiz maddeler çok olduğu için vücut bunu faydalı olarak algılamaz ve enerji depolamak üzere yağa çevirir. Ancak tek tip beslenme ile bu durum ayrı konulardır. Tek tip beslenme halsizlik ve hastalıklara karşı direnç düşüklüğü sorunlarına neden olabilir. 

Hızlı Kilo Vermek Kasları Eritebilir 

Diyetisyenlerin de genel fikir birliğine vardığı ideal kilo verme miktarı ayda en fazla 4-5 kilodurBu miktarın üzerinde hızlı kilo kaybı, sadece yağlardan değil kaslardan da erime durumlarına neden olabilir. Vücudunuzdaki kas yapısı azaldığında sağlıksız bir hal almanız da kolaylaşacaktır. Çünkü kas miktarı ve hastalıklara yakalanma arasında paralel bir durum vardır. 

Bağırsak Sorunları 

Tek tip ürünle tamamen yağdan arınmış bir şok diyet bağırsaklarda sorunlara neden olabilir. Tuvalete çıkamadığınızda sıkıntılı ruh haliniz de artar ve gün içinde işinize odaklanamazsınız. 

Göz Kararması 

Şok diyetlerin olası kötü etkilerinden biri göz kararmasıdır. Tansiyon düşüklüğü ile beraber bu sorun kan şekeri düşmesi ile de açıklanabilir. Fenalık geçirme gibi durumlar şok diyetin zararları arasındadır. 

Bitkisel Çaylara Dikkat 

Şok diyeti bitkisel çaylara odaklanarak yapmak isteyenlerin ekstra dikkat etmesi gerekiyor.  Çünkü bitkisel ürünlerin bilinçsiz kullanımı ekstra sorunların kaynağı da olabiliyor. Kronik hastalığı olanlar için bu açıdan doktor kontrolünde bitki çaylarını içmeniz önerilir. 

Şok Diyetler ve Depresyon 

Depresyonun temel nedeni seratonin hormonundaki azalma veya yok olma durumudur. Yoğun stres, yeterli beslenmeme, yemeklerden yoksun kalma ve kendini aşırı kısıtlama hissi, şok diyetle birleşince depresyona neden olabilir. Genel olarak vücuduyla barışık olan kişilerde bile şok diyet yaparken enerji düşüklüğü görülebilir. Protein miktarınızın yeteri düzeyde olması, doğal karbonhidratlara yer vermek son derece önemlidir. 

Şeker Hastalığı Riski Artabilir 

İnsülin direncinin düşmesi, kan şekeri düşüklüğü ile alakalı olduğu için şok diyetin zararı olarak şeker hastalığı riskini ortaya çıkarmaktadır. Kan şekerinizin çok düşmemesi ya da çok yükselmemesi ideal bir dengede devam etmesi sağlıklı beslenmenizle alakalıdır. Yani ani iniş çıkışlar ve şeker hastalığı arasında kötü bir etkileşim vardır.  

Şok Diyete Neden İhtiyacınız Olduğunu Sorgulayın 

Aniden kilo verme isteğinizin ardında psikolojik açıdan takıntılı düşünceleriniz yer alabilir. Fiziksel açıdan yetersizlik hissi, bir kıyafeti giyince beğenilmeyeceğini düşünme, herkesin zayıf olmak zorunda olduğu gibi bir hastalıklı düşünce şok diyetler ve hastalıklara neden olabilir. Toksin atma amacı ayrı bir konudur ve bunun için çok aç kalmanıza gerek kalmaz. Bunun dışında kilo fazlalığınıza göre severek yapacağınız diyetle depresyona girmeden kilo vermek mümkündür.

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.