Göğsümden Hala Süt Geliyor, Ne Yapmalıyım?

Kadınlarda gebelikte ve çocuğun emzirildiği dönemde süt gelmesi normal bir durumdur. Peki, göğsümden hala süt geliyor, ne yapmalıyım? 

Yaşanan durumun birkaç nedeni olabilir. Genel olarak göğsümden hala süt geliyor ne yapmalıyım sorusu için farklı birkaç neden üzerinden yanıt verilebilir. Kadınların göğüslerinden süt gelmesi durumu; gebelikte ve bebeklerin emzirildiği dönem boyunca son derece normaldir. Ancak bu dönemlerin dışında göğüsten süt gelmesi durumu galaktore olarak isimlendirilir. Herhangi bir neden olmadan kişinin göğüslerinden süt gelmesi durumu olarak açıklanabilir. Yani yaşanan durumun normal nedenler ile alakalı olmadığından, kişilerin önlem alması, doktor kontrolünü başlatması önemli olacaktır. Hem süt gelmesi hem de adet görmeme gibi bir durum varsa ciddi bir durum olduğundan doktor kontrolü bu noktada acildir. 

Göğüsten Neden Süt Gelir? 

Göğüsten süt gelmesinin birkaç sebebi var. Hormonal bir durum olduğundan, direkt olarak kişinin gebe olması durumunda hormonal değişimlerden ötürü direkt  olarak kadında süt olabilir. Bunun dışında kişi emzirmeye devam ettiği sürece süt gelecektir. Çocuğun yaş durumuna göre, kişi emzirmeye devam edebilir. Sonucunda ise süt gelme de devam edecektir. Hormonal bir durum olduğundan, direkt olarak süt gelmeye devam edeceğinden normal karşılanır. 

Prolaktin ve oksitosin hormonları ile süt artışı olur… 

Kadınlarda hamilelik dönemi ve çocuk emzirme döneminde süt gelir. Kanda ortaya çıkan hormonlar sayesinde elbette süt artışının olması da söz konusu. Mevcut olan bu hormonların artışı durumunda direkt olarak sütün de artışı olmaktadır. Normal koşullarda prolaktin dışında hormon salgını olmamalıdır. Bunun için diğer hormonun da salgılanıyor olması aslında süt akışının daha çok olmasında ki sebepler arasında gösterilebilir. 

Genç kızlarda göğüsten süt gelmesi normal değildir. 

Evet, hamilelik olmadan ya da çocuk emzirme durumu olmadan süt gelmeye devam ediyorsa bu durum normal değildir. Elbette önlem alınması gerekiyor. Beraberinde diğer belirtiler de önemlidir. Gebe olmadan göğüsten süt gelmesi durumu olması durumunda, direkt olarak doktor aracılığı ile çözümünün sağlanması, tedavi yöntemlerinin belirlenmesi, uygun tedavi yöntemleri ile hareket edilmesi önemlidir. Bunları göz önünde bulundurarak hareket etmek  gerekiyor. 

Gebelik Dışında Göğüsten Neden Süt Gelir? 

Farklı nedenlerden ötürü göğüsten sür gelebilir. Örnek olarak kişilerin sakinleştirici ve buna benzer hapların uzun süre kullanılması demek, bu durumda göğüsten süt gelmesi gibi bir durumun olmasına neden olabilir. Uzun süreli ilaç kullanımları olması durumunda göğüsten süt gelebilir. Ancak bunun dışında meme başlarının aşırı uyarılması gibi durumlar varsa, bunun sonucunda da direkt olarak göğüslerden süt gelmesi gibi bir durum da olabilir. Böyle durumlarda kişinin aynı zamanda adet görmeme yakınması olmadığı durumlar çok büyük sorunlara yol açmaz. Önemli olan kişilerin, göğüsten süt gelmesinin yanı sıra adet görmemesi durumudur. 

Hipofiz bezinden kaynaklanan göğüsten süt gelmesi tehlikeli olabilir. 

Evet, tehlikeli bir durum olması tümöral bir durum olma ihtimalinden kaynaklanır. Buna Mikroadenom ismi verilir. Daha da büyümesi durumunda ise sinirlere baskı yapması gibi bir durum söz konusudur. Her iki gözde ya da tek gözde görme sorununa yol açabilir. Görmede azalma ya da tamamen kayıp gibi bir durum olabilir. Göğsümden süt geliyor ve adet olmuyorum sorunu olması durumunda mutlaka doktor kontrolünün gerektiğini söyleyebiliriz. Bu durum erkeklerde kısırlık ya da iktidarsızlık gibi sorunlara da yol açabilir. 

Teşhis ve Tedavi 

Yaşanan bu sorunun teşhis edilmesi, tedavinin gerçekleşmesi önemlidir. Bunun için muayene olmak gerekiyor. Muayene sonrasında herhangi bir ilaç kullanılıp kullanılmayacağı, memelerin aşırı uyaran etkisinde olup olmadığı, gebe olup olmadığı gibi hususlar dikkate alınır. Bunların kontrolü sağlanır. Kandaki prolaktin seviyesinin 20ng/ml olması gerekiyor. Memelerden süt gelmesi ve adet görülmemesi durumu kitlerin büyümeden teşhis edilmesini de sağlayacak. Genel olarak bu dönemde kitleler 10 mm altında olacaktır. Tedavileri de oldukça hızlı sonuç verecek şekilde gerçekleşir. Tedavide kesin sonuç alınması ise mikrocerrahi uygulamalarının olması, burundan ya da hipofiz bezinden girilerek işlemlerin yapılması ile olacaktır. Göğüsten süt gelmesi hastalık mıdır sorusunun yanıtı, kişinin bulunduğu durumlar da göz önünde bulundurulduğundan , direkt olarak ona göre sonuç alınacaktır.

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.