Kredi Notu Neye Göre Hesaplanır?

Kredi notu neye göre hesaplanır? Krediler belli birtakım hususlar çerçevesinde hesaplanarak risk durumuna bağlı olarak hesaplanır.

Kredi Notu Neye Göre Hesaplanır?
Kredi Notu Neye Göre Hesaplanır?

Kredi notu, en kısa tabirle geçmişe dayalı yaptığınız kayıtlı ödemelerin tümüdür. Yani, telefon faturanız, vadeli ödemeleriniz, geçmiş haciz durumunuz ve bunun gibi tüm ödemelerinize dayalı olarak ele alınır. Bir başka deyişle findeks notu, size borç verecek bankalar için bir risk durumu haritasıdır. Yani, sizden çok bankalar kredi notunuzla ilgilenir. Bankalar, geçmişte borçlarını ödemede sıkıntı yaşamış müşterilere alamayacaklarını düşündükleri paraları vermekte çekingenlerdir. Bu yüzden son 12 aylık dönemdeki borç ödemeleriniz ve hali hazırdaki borçlarınız değerlendirmeye alınır.  

Son zamanlarda kredi notu sadece banka kredisi alırken değil, taksitli araç alırken, ev kiralarken veya vadeli alışverişler yaparken de göz önünde bulundurulur. Findeks notunun en düşüğü 1, en yükseği 1900 olmak üzere bu rakamlar arasında yapılır.  

BU makalemizde sizler için internette en çok araştırılan konulardan olan kredi notu neye göre hesaplanırkredi notu neye göre belirlenirkredi notu neye göre yükselirkredi notu neye göre düşer, neden düşerfindeks kredi notu neye göre belirlenirkredi notu nasıl yükselir ve son olarak kredi notu yükseltme gibi konuları detaylı bir şekilde ele aldık..

Kredi Notu Neye Göre Belirlenir ?

Eğer belli bir seviyede kredi çekmek istiyorsanız kredi notu neye göre belirlenir sorusuna cevap ararsınız. Kredi notunun belirlenme unsurları, krediyi talep eden kişinin ödeme durumuna göre belirlenir.  

Sonuç itibariyle kredi notunuzu belirleyen faktörler, geçmişe dayalı tüm ödemelerinizi kapsar. Burada amaç, bankalar için geri dönüşün nasıl olacağına dair bir ipucu vermektir. Kredi notunuzu belirleyen faktörleri ve kredi puanınızı yükseltmenin yollarını alt başlıklarda detaylı olarak sıraladık.  

Kredi Notu Neye Göre Yükselir? 

Kredi notu neye göre yükselir? Düzenli fatura ödemeleri, taksit ödemeleri, kredi ödemeleri ve araç taksiti ödemeleri gibi kayıtlı ödemeleriniz kredi notunu yükselten faktörlerdendir. Bunlara ek olarak kredi kartı ödemeleriniz ve bankada tuttuğunuz vadeli paralarınız da kredi notunuzun yükselmesine yardımcı olur. Yani kredi notunuz, tüm ödemeleriniz göz önünde bulundurularak yapılır.  

Geçmişe dayalı borç ödeme konusunda sorun çıkarmış müşteriler herhangi şekilde kredi alamazlar. Alsalar dahi muhtemelen azami seviyelerde borç alabilirler. Sonuç itibariyle bankaların kredi vermesindeki sebep, faizli ödeme alacaklarını düşünmektir. Bu durumda bankalar geri alamayacakları borçları almak istemez. Kredi notunuz belli algoritmalar göz önünde bulundurularak hesaplanır.  

Kredi Notu Neye Göre Düşer, Neden Düşer? 

Kredi notu neye göre düşer, neden düşer? Eğer geçmiş borçlarınızdan ötürü hacizli duruma düştüyseniz, kredi kartınıza yaptığınız ödemeler asgari ise, sigortalı çalışmıyorsanız ve fatura ödemelerinizi geciktirdiyseniz kredi notunuz düşer.   

Findeks Kredi Notu Neye Göre Belirlenir? 

Findeks kredi notu, borçlarınızı ödeme alışkanlıklarınızı ve sadakatinizi gösteren, kredi alırken esas alınan puanlama türünün adıdır. Peki findeks kredi notu neye göre belirlenir?  

Findeks kredi notunuzu belirleyen faktörler, yapmış olduğunuz kredi kartı harcamalarınız ve geri ödemeleriniz, daha önce almış olduğunuz kredinin ödenme şekli, sahip olduğunuz mevduat hesabı ve diğer borç durumlarınızdır. Bu notun 1 ila 1900 arasında değiştiğini söylemiştir. Tüm bu ve diğer saydığımız hususlara ne kadar bağlı kalırsanız, kredi notunuz da o kadar yüksek olacaktır.  

Kredi Notu Nasıl Yükselir? 

İhtiyacınız olduğu her an kolaylıkla kredi alabilmek isteyenler için kredi notu nasıl yükselir?  

Kredi notunuzu yükseltmek için yapabileceğiniz birçok farklı ve etkili yöntem bulunur. Bu yöntemleri basitçe ele almak gerekirse: 

  • Kayıtlı tüm borçlarınızı kapatın. İcralı borçlarınız varsa kredi almanız imkânsız olacaktır. 
  • Kullandığınız kredi kartlarına her ay yaptığınız harcama kadar para ekleyin.  
  • Adınıza kayıtlı faturaları gününden önce ödeyin veya otomatik ödeme talimatı verin.  
  • Vadesiz hesabınızdaki eksi hesapları kapatın. 
  • Adınıza kayıtlı gayrimenkullerin vergilerini zamanında ödeyin. 
  • Resmi borçlarınızın tümünü kapatın veya düzenli olarak ödeyin. 
  • Kredi çekmek istediğiniz bankaya ait bir mevduat hesabı açın ve içinde para tutun.  

Kredi Notu Yükseltme 

Kredi notu yükseltme, krediye ihtiyaç duyduğunuz anda kolaylıkla onay alabilmenizi sağlar. Eğer geçmişe dayalı sancılı ödemeleriniz varsa, kredi notunuz düşük olacaktır ancak bu her zaman öyle olacağı manasına gelmez. Yukarıda sıralanmış hususları takip ederek kredi notunuzun yükselmesini sağlayabilirsiniz.

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.