Kemik Erimesine Yol Açan 7 Dikkatsiz Davranış

      Kemik Erimesine Yol Açan 7 Dikkatsiz Davranış
Osteoporoza (kemik erimesi) yol açan 7 dikkatsiz davranış, menopoz sonrası en sık görülen kemik hastalığına davetiye çıkarmaya yetiyor.
Dünyada çok sık görülen osteoporoz, günümüzde her 4 kadından birinde görülürken, erkeklerde ise 8 kişiden birinde görülmektedir. Osteoporoz, kemiğin mimarisinin bozulması, kemik kitlesinde azalma, kırıkların riskinde artışla karakterize oluyor. Osteoporoz, kemik kırılıncaya kadar ağrı olmadığı için sinsi hastalık olarak biliniyor.
Kemik erimesi aniden öne eğilme ve düşme ile oluştuğu bilinmektedir. Kemik erimesi kişinin yaşam kalitesini düşüren şiddetli ağrılardır. Sakatlık yaşatabilir, hatta kişinin kısa süre yatağa bağlı kalmasına bile neden olur.
Kemik erimesinden korunmak yaşamsal bir öneme sahiptir. Kadın olmak, menopoza girmek ve ilerleyen yaş hastalığın değiştirilemeyen risklerindendir. Peki, hangi nedenler kemik sağlığının yapısını olumsuz etkiliyor… İşte kemik erimesine yol açan 7 dikkatsiz davranış

  • Hareketsiz bir yaşam sürdürmek

Kemiğin sürekli yapım-yıkım aşamasında olduğuna dikkat çekerek, kemiği en çok uyaran etken ise kemiğin üzerine ağırlık, yük binmesidir. Yürüyüş, koşu ve spor yapan dolayısıyla hareketsiz kalmayan kişilerde görülme sıklığı daha az oluyor. Kişiler yaşantısında yaptığı iş gereğiyle hareketsiz kalabilirler. Her gün masa başında iş yapan kişinin, akşamları yürümesi hem kalp-damar hem de kemik açısından faydalı olacağı uzmanlar tarafından söylenmektedir.
 

  • Yeterince kalsiyum almamak

Uzmanlar çocukluk ve büyüme dönemi boyunca vücuda alınması gereken vücutta depolanan ve bu depolama sürecinin 30 yaşına kadar azalarak devam ettiğine işaret ettiğini belirterek şunları söylüyorlar. “ 30 yaşına gelinceye dek yeterli miktarda kalsiyum alınması ileriki yaşlarda oluşabilecek olan kemik erimesinin önlenmesi için çok önemli bir etkendir. En çok bilinen kalsiyum kaynakları ise süt ve süt ürünleridir.

  • Yeterince protein almamak

Çok düşük protein içerikli beslenmek kemiğin yapısını bozduğu bilinmekle birlikte, çok fazla alınan protein ise kalsiyum yetersiz miktarda alınıyorsa kemik erimesine yol açtığı neden olarak gösterilmiştir.

  • Sigara kullanmak

Sigara, kemiklerdeki mineral yoğunluğunu azaltıp, kemiklerde ki kırık iyileşme sürecini de yavaşlattığı söylenmektedir. Ancak kesin olarak sigaradan mı kaynaklı olduğu bilinmemektedir.

  • Yeterince güneş ışığından yararlanmamak

Vücuda alınan kalsiyumun sindirim sisteminden emilmesi için güneş ışığı almak gerekiyor. Güneş ışınları ciltte emilerek çeşitli işlemlerden geçerek D vitamini halini almaktadır.

  • Kahve tüketimini fazla kaçırmak

Günde 3 fincandan fazla kahve içmek kemik yapısında etkili olan hücreleri yok etmektedir. Günde 3 fincandan fazla kahve tüketmemeye özen gösterip, kafeinsiz kahveyi tercih etmelisiniz.

  • Aşırı tuzlu gıdalar tüketmek

Aşırı tuz tüketimi kemik erimesine yol açmasının yanı sıra birçok sağlık problemine de sebep olabiliyor. Dünya sağlık örgütü günlük tüketilmesi gereken miktarın 5mg olduğunu söylüyor ve bu miktarın üstüne çıkılmamasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.