KEMİK ERİMESİ BELİRTİLERİ


Osteoporoz olarak da bilinen hastalık, oldukça sık görülür ve temel nedeni kemikte bulunan kalsiyum miktarının azalmasıdır. Buna bağlı olarak kemikler sağlamlığını kaybeder. 40 yaşından sonra çoğu insanda görülür. Ancak, yaşam koşullarınız hastalığı ciddi bir sorun haline dönüştürebilir. Spor yapma alışkanlığınız yoksa, günün büyük kısmını oturarak geçiriyorsanız risk altında olabilirsiniz. Kemik erimesi hastalığına yakalanan kişilerde, basit çarpmalar ve darbelerde kemiklerde kırıklar görülebilir. Bu kırıklar içerisinde kalça, omuz ve kol kırıkları önde gelir. Kemik erimesi belirtileri olarak vücudun öne doğru eğilmesi, kamburlaşma, sırt ve boyun ağrıları olarak sayılabilir. Hastalıktan korunmak için spor yapmayı alışkanlık haline getirmeniz şart. Yaşınız ilerledikçe de D vitamini içeren besinlerin tüketimini artırmanız da fayda var.
Kemik erimesinin Belirtileri
Kemiklerinizin eridiğini fark etmeyebilirsiniz, bir kırıkla karşılaştığınızda ya da vücudunuzun duruşunda belirgin bir değişiklik olduğunda ortaya çıkabilir. Omurlardaki değişimlerin neden olduğu sırt ağrısı kemik erimesinin ilk işareti olabilir.
Kemik erimesi ve kırıklar
Kemik erimesi her yıl 1,5 milyon kırığa neden olmaktadır. Omur basısına bağlı kırıklar en sık rastlanan tipidir. Omurlarda oluşan çok küçük kırıklar sonucunda omurda çökme olabilir, bu nedenle omurganın biçimi değişebilir. Kalça kırıkları uzun süren hareket sorunlarına neden olup, ölüm riskini artırabilir. Kemik erimesi olanlarda el bileği kemikleri, leğen kemiği ve diğer kemiklerde de kırıklara sık rastlanır.
Kemik erimesi neden olur?
Kemiklerimizi yaşamımız boyunca düzenli olarak birçok kez yeniden üretiriz. Kemiklerin ana maddesi kollajen adı verilen bir proteinden oluşur, sertliğini ise kalsiyum fosfat minerali sağlar. Yaşlandıkça, ürettiğimiz kemik yapısından fazlasını kaybederiz. Kadınların kemik yoğunluğundaki en büyük değişim menopozdan 5-7 yıl sonra ortaya çıkar.
Herkeste kemik erimesi görülebilir mi?
Kemik kaybı yaşlanmanın doğal bir parçasıdır, ancak erime olarak kabul edilecek düzeydeki yoğunluk kaybı herkeste olmaz. Yaşla birlikte kemik erimesi sıklığı artar. Kadınların kemikleri genellikle daha incedir. Kadınlarda kemik yoğunluğu menopozdan bir süre sonra hızla düşer. Kemik erimesi gözlenen Amerikalıların %80’i kadındır.
Kemiğe zarar verebilecek besinler
Bazı besinler vücuttaki kalsiyumu olumsuz etkileyebilir. Kafein kalsiyum emilimini azaltır, ancak günde üç bardaktan fazla kahve içmiyorsanız olumsuz etkisi azdır. Konserve çorba ve işlenmiş et gibi tuzlu gıdaları en az düzeyde tüketiniz. Alkol tüketiminin yüksek olması da kemik kaybına yol açabilir.
Kalsiyum açısından en zengin besinler hangileridir?

D vitamini ile desteklenmiş bir bardak süt kalsiyum almanın en iyi yollarından biridir. Diğer süt ürünlerinin kalsiyum içeriği değişkendir. Yoğurt ve peynir, kalsiyum açısından dondurmaya göre daha iyi seçimlerdir. Sardalya ve somon gibi balıklar kalsiyum açısından iyi kaynaklardır. Kalsiyum desteği içeren tahıllı gevrekler ya da portakal suyunda da kalsiyum içeriği yüksektir.

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.