Hamilelikte Ağız Kokusunun Nedenleri

Gebelikte Ağız Kokusu Neden Olur? Hamilelikte Ağız Kokusunun Belirtileri ve Tedavileri

Dünyanın en kutsal vazifelerinden biri olan annelik, ne yazık ki birçok fiziksel sorunu da beraberinde getirmekte. Anne adaylarının en çok karşılaştığı sorunlardan biri de hamilelik döneminde yaşanan ağız kokusu olarak karşımıza çıkmakta. Gebe olmadıkları dönemlerde ağız kokusu yaşamayan kadınları, gebelik sırasında yaşanan ağız kokusu oldukça rahatsız etmekte ve hamilelikte ağız kokusunun nedenleri, belirtileri ve tedavileri konusunda epey araştırma yapmaktalar. Peki hamilelikte ağız kokusu neden olur? Hamilelikte ağız kokusu tedavisi nasıl yapılır? 

Hamilelikte Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?

Anne adaylarının gebelik dönemlerinde karşılaştığı ağız kokusu, yukarıda da bahsedildiği üzere birçok kişi için oldukça rahatsız edici boyutlara varabiliyor. Hal böyle olunca adaylar hamilelikte ağız kokusunun nedenleri konusunda araştırma yapıyorlar. Öncelikle belirtmek gerekir ki hamilelik döneminde yaşanan ağız kokusunun ana nedeni yaygın olarak diş ve diş etlerinde yaşanan değişimlerden kaynaklanıyor. Bunun dışında gebelik döneminde yaşanan hormonel değişimler ve denge bakımından baz alındığında mide asidinin şaşması da ağız kokusunun nedenleri arasında gösterilebilmektedir.

Hamilelikte Ağız Kokusunun Nedenleri, Belirtileri ve Tedavileri
Hamilelikte Ağız Kokusunun Nedenleri, Belirtileri ve Tedavileri

Gebelik döneminde kadınlarda östrojen ve progesteron hormonlarında yaşanan değişimler nedeniyle dişlerde bulunan plaklarda çoğalma yaşanabilmektedir. Bu durumda ağız içerisinde değişik ve rahatsız edici bir kokunun oluşmasına neden olabilmektedir. Ayrıca gebelik döneminde yaşanan fazla yemek yeme ve aşermeler de plak oluşumunu kuvvetlendirmektedir. Gebe bir kişinin dişlerinde plak oluşumu başlamışsa ve bu engellenmezse ileride diş kaybına varan sonuçlara neden olabilmektedir.

Bunun dışında hamilelikte ağız kokusunun nedenleri arasında yeterli seviyelerde su tüketmemek de gösterilebilmektedir. Anne adayı genellikle yemek yediğinde pek su içme ihtiyacı hissetmez. Bu nedenle yeteri kadar su tüketmeyen anne adaylarında ağız kokusu görülebilmektedir. Bunun nedeni, yeterli sıvı alamayan vücudun tükürük üretememesi ve ağızın kokuyu absorbe edememesidir. Bunun dışında hamilelikte bebeğe yer açıldığından iç organların sıkışması ve bu nedenle sindirimin yavaşlaması da ağız kokusunun nedenleri arasında gösterilebilmektedir. Mide, yiyecekleri yeteri kadar iyi sindiremediğinden, mideden ağıza doğru gelen bir koku oluşabilmektedir. Ancak ağız kokusunun sebebi olan plağın aksine bu sebep geçicidir ve doğumdan sonra genellikle geçmektedir. 

Hamilelikte Ağız Kokusunun Tedavileri

Hamilelikte ağız kokusunun tedavileri söz konusu olduğunda en önemli tedavi aracı gebe kadının ağız bakımına ve temizliğine dikkat etmesidir. Bunun dışında gebelikte alkol içeren ağız çalkalama sularının kullanılması tavsiye edilmemektedir. Bunun dışında alternatif tıp olarak tabir edilen çözüm yöntemlerinin gebelikte kullanılması kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Zararsız karışımlar olan limon ve su, karbonat ve su karışımlarını gebelik döneminde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Bunun dışında plak veya diğer diş ve diş eti problemleri ile karşı karşıyaysanız, mutlaka bir diş hekimine muayene olmanız tavsiye edilmektedir.

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.