Çocuklar Neden Ders Yapmak İstemezler
Çocuklar Neden Ders Yapmak İstemezler
Ders çalışmak hasılanın birkaç yıl sonra üniversite yerleştirme sınavı veya iyi bir kariyer ile alınabileceği öğrenciler için uzun sayılabilecek bir süreçtir. Fakat onların etrafını saran televizyon, bilgisayar, internet ve arkadaşlar ile oyun oynamak gibi çeldiriciler vardır. Nöronlarımız haz odaklı olduğu için eğlence veren şeyleri tercih eder. Yani ders çalışmak öğrencinin kendisi ile ilgili olmayıp nöronlarımızın yönelimi ile gerçekleşen bir olgudur.
Ayrıca okulda derslerin ilgi çekici bir şekilde sunulmaması öğrencinin dersten soğumasına sebep olur. Her öğrencinin farklı bir mizacı ve yetenek alanı olduğu gerçeği doğrultusunda bir yaklaşım sergilemeli. Öğrencilerin notları veya puanları ile övünmek isteyen ebeveynler ile onları bir yarış atı gibi gören özel okulları bir kenara koyarak. Öğrencinin ilgi ve yeteneklerini göz önüne alan hedefler belirlemeli.
Maddi Kaygılar Doğrultusunda Kariyer Yönlendirilmesi Yapılmamalı
Öğrencileri kendi yapamadıklarımızı onların yapacağı bir istikamet çizmektense, olayların kendileri tarafından algıları ve duyumsamaları için özgür bırakmalıyız. Öğrenci ders çalışırken başarılı olduğu konulara yönlendirerek başarma duygusunu daima canlı tutmalı. Alışkanlık haline getirmeden, motivasyon amaçlı ödüllendirme yapılabilir.
Ödevler Ebeveynlere Verilmiyor
Öğrenciyi ders çalışmayı motive etmek için yanına oturup birlikte ödev yapmak yerine, ayrı bir odada kitap okuyarak motive etmek tercih edilmelidir. Öğrencinin ödev yapma alışkanlığı kazanması için ufak dakikalardan, başlanmalı öğrenci ders çalışmaya alıştıkça bu süre artırılmalıdır. Eğitim ortamının bilgisayar, tablet, televizyon ve diğer dikkat dağıtan nesnelerden uzak tutmalıyız. Öğrencinin duyma ve görme gibi problemlerinin olup olmadığını kontrol ettirmeli. Diğer öğrencilerle kıyaslayarak özgüvenini yok etmemeli. Televizyon karşısında yatarak veya uzanarak ders yapmasına müsaade etmemeli. Çalışma odası ve çalışma masasında çalışılmalı.