Acil Tıp Teknisyeni Nasıl Olunur, Ne İş Yapar?
Son zamanların en popüler mesleği haline gelen Acil Tıp Teknisyeni nasıl olunur, ne iş yapar gençlerin en fazla merak ettiği soruların başında gelmektedir.
Acil Tıp Teknisyeni Nedir?
Acil Tıp Teknisyeni yangınlarda yara almış, kalp krizi sonucu, felç geçirmiş olarak ya da sonumun yetersizliği nedeni ile rahatsızlanmış kişilere en hızlı ve en doğru şekilde destek veren kişilere denilmektedir. Acil durum çağrılarına en hızlı şekilde cevap vermek ve tıbbi hizmetler sunarak hastalara ilk müdahaleyi ettikten sonra sağlık kuruluşlarına götüren kişilere verilen unvan olmaktadır.
Acil Tıp Teknisyeni Nasıl Olunur?
Her geçen gün daha fazla ilgi odağı haline gelen bu mesleğe sahip olmak için yapılması gerekenler bulunmaktadır. Acil Tıp Teknisyeni nasıl olunur sorusuna en doğru cevapları bularak zaman geçmeden gerekli alanlardan geçmek gerekmektedir. Bu mesleğe sahip olmak isteyenler ilk olarak sağlık meslek liselerine ya da teknik liselerin sağlık bölümlerinde yer alan Acil Sağlık Hizmetleri alanını seçerek buradan da bu alanın eğitimi alınabilir. Mezun olunduktan sonra kamu personeli sınavı ile atanmak mümkün olmaktadır. Daha sonra 2 yıl kadar staj görülmektedir. Böylece bir üst bölüm olan Paramedik bölümü de tercih edebilirsiniz. Ayrıca aynı seviyede yer alan hemşireliği de tercih edebilirsiniz.
Acil Tıp Teknisyeni Ne İş Yapar?
Acil olan durumlarda olay yerine ilk gelerek müdahale etmesi gereken Acil Tıp Teknisyeni yetkili olan kişiler olup yetkin bakım sağlaması çok önemli bir yere sahip olmaktadır. Çok önemli ve kutsal bir sorumluluğu bulunan bu kişilerin görevleri şunlardır;
- Tansiyon ölçmek,
- İğne yapmak,
- Derisi zarar görmüş kişilerin derisini tahriş eden maddelerden temizlemek,
- Şiddetli kanama durumlarında kanamanın durması adına gerekli olan ilk müdahalenin yapılması,
- Vücuttan zehirli olan maddeleri atmaya yardımcı olmak,
- Şoka giren hastaların şoktan çıkmasına yardımcı olmak Acil Tıp Teknisyeni ne iş yapar sorusunda verilen cevaplar arasında yer almaktadır,
- Solunumu duran kişilere suni teneffüs ya da bunun gibi solunumu geri gelecek uygulamaların yapılması gibi görevlere sahip olmaktadır.
Benzer makalemiz olan ” Ambulans şoförü nasıl olunur, ne iş yapar? ” başlıklı konumuzu da okumanızı tavsiye ederiz.