40 Yaşından Sonra Hamile Kalmanın Riskleri

Muhtemelen dünyanın en güzel hislerinden birisi ebeveyn olmaktır ancak hayatımız boyunca deneyimleyeceğimiz her şeyi uygun zamanda yaşamak gerekir. Eğer daha önce hiç çocuğunuz olmadıysa 40 yaşından sonra hamile kalmak sizin için bir lütuf sayılabilir. Fakat çocuğunuz varsa bu işe biraz daha ciddi bakmanız gerekebilir zira 40 yaşından sonra hamile kalmanın riskleri vardır.

40 Yaşından Sonra Hamile Kalmanın Riskleri
40 Yaşından Sonra Hamile Kalmanın Riskleri

Kazançlar risklere göre ağır basar mı sorusu değişkenlik gösterebilir ancak 40 yaşından sonra hamile kalmanın sebep olacağı sorunlar hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var. Bu sorunun ön plana çıkmasındaki en büyük sebep ise, son zamanlarda kadınların iş sektöründeki yoğunluğu, beraberinde geç evlenmeyi ve anne olmayı getirdi. Şimdilerde uzmanlar 40 yaşından sonra anne olmanın yarattığı riskler hakkında sık sık uyarılarda bulunmakta. Peki 40 yaşından sonra hamile kalmanın riskleri nelerdir? 

Bu makalemizde sizler için internette en sık araştırılan konulardan olan 40 yaşından sonra hamile kalmanın riskleri, 40 yaşından sonra hamile kalmak risklimi, 40 yaşından sonra hamile kalma olasılığı, 40 yaşından sonra hamile kalma riski ve son olarak 40 yaşında hamile kalma riski gibi konuları detaylı bir şekilde ele aldık… 

Düşük Riski Artar 

40-44 yaş arası kadınlarda gebeliklerin yaklaşık %34‘ü düşükle sonuçlanmaktadır. 45 yaş üstü kadınlarda düşük yapma oranı% 53’tür. Rakamlar yüksek derecede riskli görünmekte. Düşük yapmak sadece doğmamış çocuğunuzun ölmesiyle değil, sizin de sağlığınızı tehlikeye atabilmekte. Belli bir yaştan sonra plasentaya yani anne karnındaki bebeğe giden kan akışının düşük olması, düşük yapma riskine ek olarak doğacak bebeğin normalden daha zayıf olmasına sebep olabilir. Bu da doğacak çocuğun ileriki yaşlarda sorun yaşayabilecek olduğu manasına geliyor.  

Yüksek Tansiyon ve Preeklampsi Riski 

40 yaşından sonra hamile kalmanın risklerinden diğeri de yüksek tansiyon ve preeklampsidirPreeklampsi, 5 aylık hamilelik döneminden sonra ortaya çıkan ve 40 yaşından sonra hamile kalan kişilerde görülür. Öte yandan daha önce yüksek tansiyon hastalığına sahip olmasanız dahi bu dönem zarfında tansiyon hastalıklarının görülme ihtimali de başlar.  

Gebelik Şekeri 

Gebelik şekeri adı verilen şey, hamilelikte ortaya çıkan glukoz intoleransıdır. Gene 40 yaşından sonra hamile kalan kadınlarda gebelik şekeri, normal kadınlara göre çok daha fazla görülür. Genellikle doğumdan sonra ortadan kaybolan yüksek kan şekerleri olsa da hamilelik esnasında sorun yaratabilir. Bu sebepten ötürü 40 yaşından sonra hamile olan kadınların düzenli olarak gebelik testi yaptırması tavsiye edilir ve buna göre beslenmeleri gerekebilir.  

İleri yaş gebeliklerde Down sendromu riski artar 

İleri yaşlarda hamileliklerde ortaya çıkan en büyük sorunlardan bir diğeri de doğacak bebeklerin down sendromlu olmasıdır. Down riskini oluşturan faktör, 35 yaşından sonra kadın yumurtalıklarının kalitesindeki azalmadır. 2.5 ila 3 aylık hamilelikler döneminde yapılan tarama testleri ile bebeğin sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olunabilmekte fakat bu testlerin kesin sonuç verme oranı yoktur.  

İleri Yaşlarda Normal Doğum Yapılması Zorlaşır 

40 yaşın üzerindeki kadınlar doğum sırasında zorluk yaşarlar. İlk kez hamile kalan kadınlarda daha fazla olmak üzere sezaryenle doğum yapılabilir. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre 35 yaş üzerindeki kadınlar, doğum esnasında diğer kadınlara göre daha sancı fazla sancı çekiyor ve doğum yapmakta zorlanıyor. Uzman hekimler, doğum sırasında risk oluşturabilecek 40 yaş üstü kadınlara doğrudan sezaryen önerebilmekte.   

Kadın yaşı ilerledikçe gebelik oranı neden azalır? 

Belirli sayıda yumurtalıklara sahip olan kadınlar, yaşlandıkça bu yumurtalıkların kalitesini ve sayısını kaybeder. Bu da doğurganlıklarını doğrudan olumsuz etkileyen bir faktördür. Yaş ilerledikçe kromozomlarda sorun yaşama riski ortaya çıkar ve sağlıklı yumurtalar olmadığı için genç kadınlara oranla hamile kalma riski büyük oranda düşmüş olur. 40 yaşından sonra gebe kalmak, sadece bebeğin değil annenin de sağlığını etkileyen durumlar yaratır.  

Gebelik zehirlenmesi, gebelik şekeri, down sendromlu riski gibi durumlara ek olarak hamilelikten önce sağlıklı olan kadınlar, doğumdan sonra sağlık sorunları yaşayabilirler. Yapılan çeşitli testler ile ileriki yaş hamilelik riskleri içeren durumlar tespit edilmeye çalışılır. Gene de annenin düşük yapma gibi ihtimalleri kesin olarak kestirilemeyebilir.  

Muayene Olmak Şart mı? 

35 yaşın üzerinde, özellikle 40 yaşından sonra hamile kalan kadınlar muayene olmak zorundadır. Bu sayede tıbbi öykünüz hakkında bilgi sahibi olunabilir ve doğacak zorunlar hakkında öngörü izlenebilir. Anne veya babada bulunan genetik hastalıkların bebeğe aktarabilme ihtimalinin de olması, göz ardı edilmemesi gereken ciddi bir durumdur. Ayrıca annenin sağlık durumuna istinaden mevcut kilosu ve hamilelik sırasındaki sağlıklı kilosu da muayene sonucunda gözlemlenebilir. Özellikle makalemizin üst başlıklarında belirtilen durumların da ortaya çıkabilecek olması, muayene olmanızın hayati önem taşıdığı manasına gelir.  

Her şeye rağmen 40 yaşın üzerinde hamile kalarak sağlıklı doğum yapan kadınların sayısı çok fazladır. Fakat siz, kendinizin ve bebeğinizin sağlığı için düzenli kontroller yaptırmanızı ve beslenmenize dikkat etmeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.