Entübe Nedir, Entübasyon İşlemi Nasıl Yapılır?
İnsanlar nefes alamadıklarında entübe işlemi uygulanarak nefes almaları sağlanır. Entübe bir hastalık değil tedavi yöntemidir. Entübasyon işlemi gören hastaya entübe hasta denilir.
Entübe Hasta Ne Demektir?
Entübe hasta dediğimiz kişi kendi kendine nefes alamayan veya bilinçsiz bir şekilde nefes alan kişidir. Entübasyon uygulaması ise bu kişilerin düzenli bir şekilde nefes almalarını sağlayarak, boğulmalarına engel olma işlemine denilir. Entübasyon işlemine tıp dilinde endotrakeal entübasyon adı verilir. Entübe olan hasta uya nefes almaya ya da düzensiz nefes alır. Bu hasta kişi entübasyon işlemi sayesinde tekrar nefes alabilir duruma getirilmeye çalışılır. Günümde de covid-19 salgını nedeniyle entübe hasta kavramını neredeyse hepimiz duyduk. Şimdi sizlerin bu kavramı daha iyi anlaması nedeniyle sizlere açıklayacağız.
Entübasyon İşlemi Nasıl Yapılır?
Normal bir entübasyon işleminde öncelikle kişiye anestezi uygulanır. Daha sonra nefes borusuna (trakea)’ya ağızdan plastik bir tüp yerleştirilir. Kişiye takılan bu tüp kişinin yaşına göre boyutlarında değişiklik gösterir. Örneğin küçük yaştaki çocuklara daha küçük boyutlarda tüp takılır. Daha sonra tüpün dışına bir hava kesesi takılır. Bu hava kesesi isteğe göre bir vantilatöre (hava alma aracı) takılır veya entübe yapan kişi tarafından yönetilir. Entübe işlemi yapılırken bazı komplikasyonlar meydana gelebilir. Komplikasyonları en aza indirmek için tüp takılmadan önce trakeaya bir ışık yerleştirilebilir.
Entübasyon İşlemi Sırasında Doğabilecek Riskler
Farklı nedenler sonucunda nefes alamayan kişiye entübasyon işlemi uygulanır. Entübasyon işlemi sırasında komplikasyonlar yani istenmeyen durumlar meydana gelir. Bu durumları en aza indirgemek için entübasyon işlemini uygulayan sağlık personeli elinden geleni yapmaktadır.
- Dişlerde yaralanma
- Boğaz ve trakea yaralanması
- Organlarda veya dokularda çok fazla sıvı birikmesi
- Kanama
- Akciğer komplikasyonları
- Aspirasyon
Kişi entübe edilirken bu tarzda durumlar meydana gelebilir. Entübasyon işlemi komplikasyonları dışında anestezi riskleri de bulunmaktadır. Mesela bazen kişi anestezi halindeyken uyanabilir. Bu durum her ne kadar nadiren yaşansa da meydana gelme ihtimali yüksektir. Bu durumdayken hasta acı hissetmez ama kendisini o halde görüp travma geçirebilir.