Katılım Bankası Caiz mi?
Katılım Bankası Caiz mi?
Katılım bankacılığı, bankacılığa dair her işi gerçekleştiren, kişinin kar ve zarara ortak olmasına göre fon toplayıp ticaret ve finansal kiralama yöntemleriyle fon kullandıran bir bankacılık sistemidir. Fakat bu bankacılık sisteminin esas olayı faizsizlik prensibidir. Yani bu sistemi kullanan kişiler hiçbir şekilde faize girmez ve ellerine hiçbir şekilde para geçmez. Bu durum da dini hassasiyeti bulunan bireyler için idealdir. Katılım bankası da bu belirtilen esasa göre çalışan ve faaliyet icra eden bankadır.
Katılım Bankacılığı tanımındaki “katılım” kelimesinden de anlaşılacağı üzere katılım bankacılığında kişi kar ve zarara katılır. Yani bu işte kazanmak olduğu gibi kaybetmek de vardır.
Katılım Bankacılığı Nasıl İşler?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu sistem faizsiz bir şekilde işler. Bu bankalar, tasarruf sahipleri tarafından kendilerine verilen fonları faizsiz olarak, finansman prensipleri çerçevesinde sanayide ve ticarette kullanır.
Kullanım sonunda oluşan tüm kar ve zarar tasarruf sahipleriyle paylaşılır. Bu fonlar, vadeli hesaplarda TL, dolar, euro bazında toplanır. Ve kurumsal finansman desteği, bireysel finansman desteği, finansal kiralama, kar ve zarar ortaklığı yöntemleri ile değerlendirilir.
Katılım Bankacılığı Caiz Midir?
Katılım bankacılığında kullanılan paralar, dinin mübah kıldığı ve meşru olan alanlarda kullanılır. Yani bu bankalar bir ihtiyaç sahibine dinin haram kıldığı şeyleri temin ederek para kazanmazlar. Peki, ne yaparlar?
Bu bankalar “murabaha” denilen yöntemle para kazanırlar. Murabaha denilen yöntem ile ihtiyaç sahibinin ihtiyacı olan madde peşin alınıp vadeli olarak satılır ve bu şekilde kar edilir. Bu gelirde kesinlikle faiz yoktur. Kişi istese de kanunlar, bu gelire faiz karışmasına izin vermez. Bu nedenle gerçek anlamda bu yolla kazanılan para helaldir.