Kaba Davranışlara Karşı Kendini Savunmak

İnsanlar neden kaba davranır?
Çok basit bir cevabı var özgürlüğü bireysel algılamak ve karşısındaki insanı düşünmeden her istediğinde her şeyi yapma isteğinden kaynaklanmaktadır. Bu tezi zihninizde desteklemek için her gün yüzlerce insanın kullandığı aynı zamanda kalabalığın kol gezdiği metro veya toplu taşıma araçlarındaki insanları gözlemleyin. Mesela sakince oturup kitap okumak isten kişinin aksine arka koltukta bağırarak telefonla konuşan kişinin bu yaptığı hareketinin altında yatan esas mesaj ‘beni kimse ilgilendirmez ben özgürüm ve istediğimi yapabilirim’ demektir ve bununu yaparken asla ama asla kitap okumak isteyen kişin özgürlük fikrini aklından bile geçirmez.
Hemen her gün defalarca kez maruz kaldığımız ufak tefek de olsa gerginlikler mutlaka olur. Hatta bazen acaba görünmez biri miyim sorusunu sormamıza bile neden olabiliyor bazı olaylar. Ya da saygıya layık bir insan olup olmadığımız kaygısını yaşamamıza neden olur. Mesela asansörden inerken bizi itip kalkan kişi, hasta olmamızı bilmesine rağmen bizden üst düzeyde verim bekleyen patron ya da yorgun olduğumuzu fark etmeyip eleştiren eş gibi kabarık bir liste ortaya çıkarabiliriz.
Aslında medeniyet dersleri bile verilebilir bunun için en azından topluluk olarak yaşamamız için bir adımı atılmış bile olur.
 Size saygısızlık yapan insanları belirleyin!
Soruyorum size iş yerinizde size günaydın demeye dâhil tenezzül etmeyen kişi ya da sizin o anki psikolojik veya fiziksel yorgunluğunuzu görmeden eleştiren eşiniz partneriniz vs. ile saygı ve medeniyet çerçevesi içinde büyütülmüş ve kişiler aynı kefeye konulabilir mi? Saygısızlık ötekilerini aşağı çeken karşısındakinin özgürlüklerini kısıtlayıp kendi özgürlüklerini genişletmek için yapılan hareket veya tavırlardır. Saygı ise tam aksine karşındakine de kendine verdiği değer kadar değer vermektir.
 Tehdit etmek ,bağırmak çözüm değildir!
Maruz kalınan gerginlik ve saygısızlığın görülmemesi bizi en çok kızdıran olaydır. Bunun yanında bir şeylere maruz kaldığımız için kedimize kızarız. Burada bizi en çok üzen durum ise istediğimiz gibi tepki verememektir. Peki bağırıp çağırmak ya da tehdit etmek çözüm mü? Hayır çözümün aksine saygısızlık yapan kişi ile aynı kefeye girmektir ve haklıyken haksız duruma düşmektir. Belki karşımızdakini korkutup özür dilemesine sebep olabiliriz ama bu bize saygıyı kazandırmaz.
 Kendinizi bilin, ki neye maruz kalıp kalmayacağınızı belirleyin!
Kendimizi tanımak güvenimizi sağlamak, dünyanın merkezinde olmayışımızın bilincinde olmak ya da bir hiç olduğumuzu düşünmemek için mutlaka kim olduğumuzu bilmeliyiz. Kendimizi ifade etme, fikirlerimizi ifade etme ya da kendimize saygı duyma sürekli yenilenmesi diğer bir deyişle hep beslenmesi gereken alanlar. Sonuçta aşağılayıcı bir cümle yada hareketten kendimizi tamamen soyutlayamayız. Şunun bilincine varmak gerekir ki gerçek özgürlük ben ne istersem onu yaparım değil ortak ihtiyaçların ve alanların bilincinde olarak müşterek yaşam alanları oluşturmaktır.
Günlük hayat için basit savunma yöntemleri,

  • Görünmez olmaktan kaçınmalıyız
  • Unutmamalı ki saygısızlık en çok kendini silik gösteren kişilere yapılır.
  • Bedensel duruşumuza dikkat etmeliyiz. Omuzlar dik olmalı ve vücudumuz güçlü görünmelidir.
  • Memnuniyetsizliğimizi mutlaka ifade etmeliyiz. Yüksek sesle kişinin gözlerinin içine bakarak mümkünse espri de katarak konuşmalıyız.
  • Ama verilecek en güzel tepki sizinle aynı düşünceleri benimseyen kişileri bulmak

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.