Mutlu Çocuklar mı, Başarılı Çocuklar mı?
Mutlu Çocuklar mı, Başarılı Çocuklar mı?
Başarı kavramı herkes için farklı anlam ifade eder. Ancak genel olarak bireylerin, yaşamlarında diğer insanlardan veya çevresinden farklı olarak kendini öne çıkaran özellikleri anlaşılır. Çocuk yetiştiren her bireyin aklında aynı soru vardır. Bazı bireyler “benim çocuğum başarılı olmasa da olur yeter ki mutlu olsun” derken, bazı bireyler ise “çocuğum başarılı olduktan sonra zaten mutlu olur” diyerek mutluluğu ikinci plana atmaktadır.
Her iki davranışın çocuk için olumsuz etkileri vardır. Başta mutlu olan başarısız çocuk kendini geliştiremediğinde başarısız oluşu mutluluğunun önüne geçer. Bir diğer sorun da başarısı için mutluluğunu ikinci plana atan bireylerdir. Başarılı ancak mutsuz çocuğu ileriki zamanlarda artık başarı duygusu tatmin etmeyip mutlu olmak isteyecektir. Bu her iki durumda da çocuklar psikolojik olarak çöküntüye maruz kalır.
Kendini Gerçekleştirmiş Bireyler
Kendini gerçekleştirmiş bireyler başarının yanında mutluluğu da hissederler ve hatalarından ders alıp başarı merdivenini tırmanırlar. Çocuklara sadece başarılı olmanın yeterli olmayacağını başarının yanında mutluluğunda olması gerektiğini öğretin. Bunun içinde bütün hayatını etkileyecek olan meslek seçiminde mutlu olacağı mesleği seçmesini isteyin. Mutlu bir başarı için çocuğa, verdiği kararlardan kendisinin sorumlu olduğunu öğretin.
Geleceğin Sırrı: Çocuklar
Başarı, mutluluğun içine gizlenmiş bir filiz gibidir. Mutlu ailelerde yetişen çocukların, hayatlarında daha başarılı olduklarını unutmayın. “Mutlu çocuklar mı, başarılı çocuklar mı?” yerine kendimize “mutlu ailelerde yetişen çocuklar mı, mutsuz ailede yetişen çocuklar mı?” diye soralım. Bu şekilde aile içinde mutlu olan çocuklar başarı yolunda daha hızlı ilerlerler. Unutmayın beynimiz eksik olan bilgiyi tamamlamak ister. Hangi duyguda eksiklik varsa çocuk o duyguya yönelir. Sevgi duygusunu tadan çocuk başarı duygusunu da tamamlamak ister. Böylece başarının yolunu tutmuş olur.