Uyku Apnesi Nedir? Nasıl Olur?
Uyku apnesi günümüzde birçok insanın mustarip olduğu durumlardan biridir. Halk ağzında apne olarak da bilinir ve uyku sırasında kişinin solunum bozukluğu yaşaması olarak açıklanabilir. Uyku sırasında nefes alma güçlüğü ile karşılaşan kişinin haliyle bazı zamanlarda uyanabilir ve uyku apnesine uykusuzluk da eşlik edebilir. Ancak genellikle uyku sırasında nefessiz kalan kişiyi beyin uyarır ve hücrelerin zorlaması ile birlikte kişi nefes almayan kişi nefes alır. Uyku apnesi bulunan kişiler sık sık horlar ve etrafında ki kişileri de rahatsız eder.
Uyku sırasında solunum durması nedeniyle aşırı horlama ve homurdanma olarak açıklanabilen uyku apnesi, bazı durumlarda oldukça öldürücü olabilmektedir. Uyku apnesi nedeniyle felç olan hatta ölen vakalara tıpta ne yazık ki rastlanmıştır. Bu nedenle uyku apnesi mutlaka tedavi edilmesi gereken ciddi rahatsızlıklardan biridir. Uyku apnesi haliyle kalitesiz bir uykuya da neden olmaktadır. Uyku sırasında solunum güçlüğü nedeniyle yeteri kadar dinlenemeyen vücuda gündüz saatlerde dikkat ve motivasyon eksikliği de eşlik etmektedir. Ayrıca bazı çalışmalar uyku apnesinin uyurgezerlik sendromuna da neden olabileceğini bildirmiştir.
Bu makalemizde sizler için internet üzerinde en çok araştırılan uyku apnesi, uyku apnesi nedir, uyku apnesi ne demek, uyku apnesi nasıl tedavi edilir, uyku apnesi belirtileri nelerdir ve uyku apnesine ne iyi gelir gibi konuları detaylı bir şekilde ele aldık…Lütfen okumaya devam ediniz.
Uyku Apnesi Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?
Uyku apnesi hastalığına sahip olduğunuzdan şüpheleniyorsanız elbette en kesin tanıyı koymak için bir uzmanla görüşmeniz gerekmektedir. Ancak uyku apnesi nasıl anlaşılır diye sormaktaysanız bu hastalığın belirtileri şu şekilde sıralanabilir.
- Uyku sırasında huzursuz bir his ve sık sık uykudan uyanma durumu,
- Başkalarını rahatsız edecek şekilde genellikle burundan ve ağızdan gelen yüksek sesli horlama,
- Uykunun sürekli bölünmesi ve idrara kalkma,
- Uykudan terli bir şekilde uyanmak,
- Uyku sırasında düzenli ve sağlıklı nefes alınamadığı için sık sık yaşanan ağız kuruluğu,
- Uyku sırasında ağızdan nefes alındığı için sürekli mide kapaklarının açık kalması nedeniyle yaşanan reflü, mide yanması,
- Uyanık iken de bazı durumlarda yaşanan nefes alma zorluğu ve solunum durmaları
- Kalitesiz uyku nedeniyle yaşanan unutkanlık,
- Kalitesiz uyku nedeniyle yaşanan konsantrasyon bozukluğu,
- Kalitesiz uyku nedeniyle yaşanan depresyon ve çeşitli zihinsel bozukluklar,
- Kalitesiz uyku nedeniyle sabahları dinç uyanamama ve tüm gün süren yorgunluk,
- Nadir olarak uyku apnesine geceleri baş ağrısı ile uyanma da eşlik edebilir.
Uyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir?
Uyku apnesinin tedavisi kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Bunun nedeni bu hastalığın her kişide farklı semptomlar göstermesidir. Profesyonel kişiler yardımıyla bu hastalığın tedavisi genellikle 5 ila 6 ay arasında sürmektedir.
Peki uyku apnesi nasıl tedavi edilir?
Uyku apnesi tedavisi bir cihazla yapılmaktadır. Hastalığa sahip olan kişi her gece bu cihazı kullanmalıdır. İstikrarsız kullanımda tedavi şansı düşer. Doktorunuz zaten tedavi ilerledikçe cihazın kullanım sürelerini sınırlayacaktır. Ayrıca uyku apnesi tedavisi alacak kişinin fazla kiloya sahip olmaması gerekiyor. Obezite veya fazla kilo problemi olan kişinin tedavi şansı ne yazık ki düşer. Bu nedenle eğer kilo probleminiz var ise doktorunuz tedaviye başlamadan önce mutlaka bir diyetisyen ile çalışarak bir miktar kilo vermenizi isteyecektir.