Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?
Kitapların Dünyası
Kitaplar: anıları, yaşanmışlıkları, insanların hayal dünyalarını içinde barındıran uçsuz bucaksız okyanuslar gibidir. İçinde gezindikçe fark ediyor insan, suyun derinliğini.
İnsanların yaşadıkları ya da bir türlü yaşayamadıkları ama hep akıllarının bir köşesinde var olan hayalleri, ideallerinden izler bırakır bize kitaplar.
Yazarların hayal güçleri alıp götürür bizi, bilmediğimiz diyarlara.
Neden Kitap Okumalıyız?
Kitaplar, hayata açılan kapı gibidir: ilerledikçe karşımıza nelerin çıkacağını görürüz ve bu sayede ayağımızı yere daha sağlam basarız.
Okunan her kitap, içinde binbir hazine taşır. Bazen bilgi edinmek için okuruz elimizdeki kitabı. Aklımızda oluşan ve bitmek bilmeyen sorularımıza cevap verirler sıkılmadan. Bazen de ilgi duyduğumuz alandaki gelişmeleri takip etmek için faydalanırız onlardan. Belki de okuduğumuz bir kitap sayesinde, ertesi gün bir serginin bahçesinde tablolara bakarken buluruz kendimizi.
Çoğu kitap yazarının hayatından bizlere ipuçları verir. Bunu yazmak için kim bilir nasıl bir iç dünya savaşında çıkmıştır, diye düşünüp dururuz.
Kitap okumak: hayatımızda yaşadığımız veya yaşamadığımız her an yaşama ihtimalimizin olduğu şeylere, yakın bir mesafeden bakma imkânı sunuyor bize. Empati yapıyoruz, belki de o anı biz de yaşayabilirdik diye düşünüyoruz. Bazen o kadar yakalıyor ki bizi anlatılanlar, gözyaşımızın kitabın sayfalarına düşmesine engel olamıyoruz.
Okumak, iletişim adına da bir adım öne geçmemizi sağlıyor hayata karşı. Ne kadar çok okursak, o kadar çok kelime hazinemiz gelişir ve buna istinaden: kendimizi daha iyi ifade ederiz. Kendini insanlara karşı iyi ifade edebilen insanlar, neyi nasıl yaptığının farkında olan, bilinçli kişiler olarak yollarına devam ederler. İç dünyalarını dışa yansıtabildikleri için de mutludurlar. Mutlu olabilmek, hayatımızı anlamlı kılan bir değerdir.
Kitap okumak, daha çok alanda bilgi birikimi edinmemizi sağlar ve bilgi sahibi olduğumuz alan, az çok söz sahibi hakkını tanır bize.
Kitap okumanın dil gelişimi açısından önemi de ayrı bir değer taşır. Çocukların okuma alışkanlığı kazanmasında, sözcükleri düzgün telaffuzla söyleyebilmelerinde kitaplar, kendilerine vazife üstlenmişlerdir. Bazı çocuklarda görülen konuşma bozukluklarının düzeltilmesi aşamasında uzmanlar, yüksek sesle ayna karşısında okunan kitapların öneminden sık sık bahsederler. Bu teknik, kişinin hem sözcükleri nasıl söylediğini kendisinin de görebilmesi için yapılan bir tekniktir hem de kişinin özgüven motivasyonuna destek olur.
Kitapların Hayatımızdaki Yeri
Kelimeler cümleleri, cümleler paragrafları, paragraflar da sayfaları oluşturuyor ve bizleri etkisi altına alan: kitap ortaya çıkıyor. Her biri, bir dünyayı oluşturan yapının parçaları gibidir. Hayatımızdan eksik olmaları da imkânsız. İnsanoğlu var olduğu sürece düşünecek ve yazınsal ürünler yaratacaktır.