Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?

Kapalı (laparoskopik) safra kesesi ameliyatı karın şişirilerek ve bu şişen karnın içine çubuklar sokulara yapılan bir ameliyattır.

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?
Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?

Kapalı (laparoskopik) Safra Kesesi Ameliyatı Olmadan Önce Yapılması Gereken Hazırlıklar 

Her ameliyat öncesi hazırlık yapmak zorundadır. Bu hazırlık ameliyatın en iyi şekilde yapılabilmesi açısından şarttır. Kişi öncelikle anestezist tarafından kontrol edilir. Daha sonra ciddi bir hastalığının olup olmadığı sorulur. Eğer ciddi bir hastalığı var ise (şeker, tansiyon, damar tıkanıklığı, bazı kalp rahatsızlıkları vb.) ameliyat öncesi gerekli önlemler alınır. Hasta eğer kan sulandırıcı ilaçlar içiyorsa ameliyattan bir hafta önce bu ilaçlar kesilir. Ameliyattan önceki 24 saat boyunca su dahil hiçbir şey yenilemez ve içilemez. Lakin hastanın tansiyon rahatsızlığı var ise yalnızca ameliyattan önce bir yudum su ile tansiyon ilacını alabilir. Bunun dışında hiçbir şey tüketmemelidir. 

Kapalı (laparoskopik) Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır? 

Öncelikle diğer ameliyatlarda olduğu gibi hastaya tam anestezi uygulaması yapılır. Daha sona ameliyat olacak kişinin karnına çubuklar sokulur ve bir kamera yerleştirilir. Kamera yerleştirilmesinin nedeni ameliyat yapılırken cerrahın daha iyi bir görüş elde etmesi içindir. Bu yerleştirilen kameranın görüntüsü bir ekrana yansıtılır. Ekrana yansıtılan görüntü farklı açılara çevrilerek daha net görüntüler elde edilebilir. Daha sonra yerleştirilen çubuk yardımı ile karın belli bir oranda şişirilir. Şişirilen karından içeriye bazı cerrahi aletler ve çubuklar sokularak operasyona başlanır. Bu cerrahi aletler ve çubuklar yardımıyla safra kesesi çıkartılır çevresi ve içi temizlenerek tekrar yerleştirilir. Görünmez dikişler atılarak işlem sonlandırılır.  

Kapalı (laparoskopik) Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Yapılacaklar 

Kapalı safra kesesi ameliyatınız başarılı bir şekilde sona erdikten sonra işleyecek olan süreci anlatalım. Ameliyat sona erdikten sonra hasta tedbir olarak bir gün hastanede müşahede altında tutulur. Ameliyatın üzerinden 48 saat geçtikten sonra duş alınabilir. Artık ameliyatlarda kendiliğinden eriyen gizli dikişler kullanılır. Bu bakımdan dikişleri aldırmaya gerek yoktur. Ameliyat izleri ise ameliyattan sonraki 2-3 ay içerisinde fark edilir. Uzun vadede ise tamamen kaybolur.

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.