Kalp Krizi Belirtileri Nasıl Anlaşılır

Kalp Krizi Nedir
Kalp krizi nedir? Kalbe kan taşıyan damarlardan biri veya birkaçının tıkanmasıyla oluşan bir hastalıktır. Bu damarların tıkanması kalbin yeterince oksijen alamamasına ve kalbin kirli kanı toplama, temizleme ve temizlediği kanı pompalama işlevini sağlıklı yerine getirememesine sebep olur. İhtiyaç duyduğu oksijeni alamayan kalp göğüs ağrısı, kol ve omuz ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma gibi kalp krizi belirtileri verir, yavaşlar ve durur. Bu tıkanıklık ve kalbin işlevinin yavaşlayarak durması bir süreçtir. Yani zaman içine yayılır. Yeterince oksijen alamayan kalbin durması yıllar sürebilir.
Damar tıkanıklığına sebep olan şey damarlarda biriken plaklardır. Bu plaklar damarda birikir ve zamanla damarı tıkayacak hacme ulaşır. Kalp kasındaki tıkanan damarların bulunduğu doku ölür ve bu bölge de kalp kası dokusunun yerini ölü dokular alır. Bu noktada erken müdahale oldukça önemlidir. Tıkanan damar erken açılırsa kalpteki işlevini yitiren bölüm fazla büyümeden müdahale edilmiş olur.
Bir diğer kalp krizi nedeni de koroner arterde oluşan ani kasılmalardır. Bu durum damar tıkanıklığına bağlı değildir. Tıkalı olmadığı halde damar kasılarak kan akışını gerçekleştiremez ve kalp krizine sebep olur.
Kalp Krizi Nedenleri
Kalp krizi görülme yaşı daha çok 35 yaş üzeri erkekler ve 45 yaş üzeri bayanlar şeklindedir. Bu yaş gruplarındakiler için kalp krizi nedenleri:
1-Hareketsiz hayat tarzı ve düzenli egzersiz alışkanlığının olmaması.
2-Genetik faktörler. Ailede kalp rahatsızlıklarının olması.
3-Sağlıklı beslenmemek.
4-Stresli yaşam.
5-Kilolu olmak, obezite.
6-Sigara ve alkol kullanımı.
7-Kötü kolesterolün yüksek olması.
8-İyi kolesterolün düşük olması.
9-Atar damar tıkanıklığı.
10-Erken yaşlarda belirlenen damar tıkanıklıkları.
11-Şeker hastalığı başlıca kalp krizi nedenleri olarak sıralanabilir.
12-Yukarıda kalp krizi nedenleri olarak saydığımız risk faktörlerinden bazıları (yüksek kan şekeri, yüksek tansiyon ve fazla kilolu olmak) kişilerde birlikte var olabiliyor. Bu birlikte var olma durumuna metabolik sendrom denir ve metabolik sendrom kalp krizi riskini 5 kat arttırır.
Kalp Krizi Nasıl Anlaşılır
Kalp krizi nasıl anlaşılır? Kalp krizi ani gelişen bir hastalıktır ve ölümcül olabilmektedir. Hem ülkemizde hem de dünya genelinde en çok görülen ölüm sebebidir. Acil tedavi uygulanmaması ölüm oranlarının artışındaki en büyük nedendir. En ölümcül hastalıklardan biri olan kalp krizinde bazı belirtilerin dikkatli gözlenmesi hayat kurtarıcı olabilir. Başlıca kalp krizi belirtileri şunlardır;
20 dakikadan fazla devam eden göğüs ağrısının omuz, boyun ve kollara yayılması. Bu ağrının omuz, göğüs ve boyna baskı yapması ile hissedilen nefes darlığı, bayılma, öksürük, baş dönmesi, soğuk terleme, kusma, mide bulantısı, endişe, aşırı halsizlik ve ölüm korkusu hissi. Bu bulgular bazı kişilerde çok ani gelişir ve hemen tanı konabilir. Ancak bazı kişilerde de belirtiler daha yavaş gelişir ve daha az rahatsızlık hissi ile başlar. Kalp krizi belirtileri maddeler halinde sıralanacak olursa:
Kalp Krizi Belirtileri
1-Göğüsteki yeri tam tarif edilemeyen nokta şeklindeki şiddetli ağrı kalp krizi belirtileri arasında en yaygın olanıdır.
2-Çeneye ve sol kola doğru yayılan ağrı.
3-Ağrının hareket ettikçe artması.
4-Sırt ağrısı.
5-Nefes darlığı.
6-Öksürük.
7-Karın ağrısı.
8-Mide bulantısı.
9-Baş dönmesi.
10-Soğuk terleme.
11-Aşırı yorgunluk hissi ve bitkinlik.
12-Bayılma.
13-Kusma.

Kalp Krizi Tedavisi
Kalp krizi tedavisi nde kriz geçiren kişiye balon anjiyoplasti ile stent takılır. Ancak bazen damar tıkanıklığına sebep olan plaka çok serttir ve stent takılması mümkün olmaz. Böyle durumlarda baypa ameliyatı ile damardaki kan akışının normale dönmesi sağlanır. Yapılan bu ilk müdahalelerin ardından hastaya kan sulandırıcı ve pıhtı eritici ilaçlar reçete edilir. Bu ilaçlar kalp krizi sonrası hayat boyu kullanılır
Kalp Krizi Sonrası
Kalp krizi sonrası hayat boyu uyulması gereken koruyucu önlemler vardır. Kalp krizine sebep olduğu düşünülen risk faktörlerinin önlenilmesi yönünde tedbirler alınmalıdır. Kalp krizi sonrası en büyü risk faktörleri olarak görülen sigara, şeker, hipertansiyon ve hareketsiz yaşam tarzıyla mücadele edilmelidir. Ayrıca kriz sonrası ilaçların düzenli kullanılması ve hasta kontrollerinin düzenli yapılması gerekir. Düzenli ilaç kullanımı ve doktor kontrolü ikinci bir kriz riskini azaltacağı gibi aynı zamanda hastanın yaşam kalitesine de pozitif etki eder.
Kalp Krizi İlk Yardım

Kalp krizi belirtileri görülen kişiye kalp krizi ilk yardım olarak izlenmesi gereken adımlar:
İlk olarak hasta kendisi ve çevresi için güvenli bir konuma alınmalı. Örneğin kalp krizinden şüphelenen biri araba kullanıyorsa arabayı hemen güvenli bir yere park etmelidir.
Hasta oturtulmalıdır. Çevrede ilkyardım bilgisi olan biri varsa onun yardımına başvurulmalı ve 112 acil aranmalıdır.
kalp krizi ilkyardım
Hasta yakınında veya çevresindekilerde aspirin varsa bir tane aspirin çiğnenerek alınmalıdır. Kriz esnasında alınan aspirin ölüm riskini %23 azaltmaktadır.
Kalp atışlarında düzensizlik hissediliyorsa öksürerek kalp atışlarının düzenlenmesine katkı sağlanmalı.
Hasta en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır. Belirtilerin hafif olması hastalığın ciddiyetini düşürmez veya kalp krizinden ölüm riski yoktur anlamına gelmez.
Hasta kapalı ortamdaysa pencereler açılmalı ve ortama oksijen akışı sağlanmalı.
Evde veya ofiste yalnızsanız kapıyı aralayarak yardıma gelen kişilere kolaylık sağlanmalı.
Soğuk veya sıcak suyun altına kesinlikle girilmemeli.
Aspirin dışında kesinlikle hiçbir şey yenip içilmemelidir.

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.