En Bilindik Psiko-Terapi
En Bilindik Psiko-Terapi
Psiko-Terapi bireylerin ruh sağlıklarının geliştirilmesini, korunmasını sağlayan ve psikoloji temellerine dayanan psikolog ve psikiyatristlerin kullandığı bir terapi çeşididir. Hasta bireyi rahatlatmak için yapılan dualar ve dini törenler de bir psikoterapidir. Hekimlikte kullanılan anlamı; ruhbilim bilgilerine dayanan ve karşılıklı (hekim-hasta) iletişimi kullanan uygulamalar bütünüdür.
Psiko-Terapi’de Hedef Nedir?
İnsanların duygularını değiştirmek veya onlarla beraber üzülüp onların acılarını paylaşmak değildir. İnsanların kendilerini tanıyarak sorunları hakkında düşünüp sorunlarına çözüm yolları bulmak Psiko-Terapi’nin öncelikli hedeflerindendir. Dolayısı ile sorun çözümünde kendi kendinize başa çıkamadığınız durumlarda destekleyici bir uygulama alanı olan psikoterapi kişinin utanmadan ve sıkılmadan gitmesi gereken bir alandır.
Psiko-Terapi Çeşitleri Nelerdir?
Çok geniş bir yelpazesi olan psikoterapi oyun terapisi, müzik, çizim, drama, çift/evlilik terapisi, aile terapisi, ya da grup terapisi gibi çok geniş bir alanı kapsar.
Psiko-Terapi Sürecine Nasıl Başlanılır?
Öncelikli olarak karşılıklı bir güven süreci söz konusudur. Güven süreci iletişim içinde olan danışan ve psikolog arasında uzun zaman alabildiği gibi kısa bir sürede de bu güven ortamına ulaşılabilir. Bu güven sürecinin hızlı oluşabilmesinde esas olan görüşmede yalana başvurulmamasıdır. Kişilik analizi ve çeşitli testler kullanılarak danışana sonuçlar hakkında bilgi verilir ve nasıl bir yol izleneceğine beraberce karar verilir. Terapi seansları en az 40-50 dk. olmakla birlikte bu süreler uzayıp kısalabilir. Biofeedback Neurofeedback, Neurobiofeedback, Edufeedback gibi teknikler görüşme sürecini hızlandırır. Bu teknikler kişinin yaşı, eğitimi ve şikayeti ile paralel olarak belirlenir.
Terapi sürecinde bireyler hızlı bir sonuç istediğinden ve bu sürecin onların istediği süreden daha uzun sürmesinden kaynaklı olarak süreci yarım bırakma durumu sık gözlenmektedir. Bu süreçte sabırsız davranılmamalıdır. Hiçbir şekilde terapi süreci yarım bırakılmamalı ve başlangıçta oluşturulan hedef için tedavi süreci kararlaştırılan tarihe kadar devam etmelidir.