Menenjit Nedir? Menenjit Belirtileri ve Tedavisi
Çok önemli bir yere sahip olan menenjit nedir, menenjit belirtileri ve tedavisi her zaman en fazla cevap arayan konuların başında gelmektedir.
Menenjit Nedir?
Menenjit nedir? Genel olarak bu soru çok fazla sorulan ve doğru cevapları bulmak için araştırmalar yapılmaktadır. Menenjit ismi; beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanması hastalığına verilmektedir. Hastalığın genel bulguları ve belirtileri; ateş, baş ağrısı ve ense sertliği olmasına rağmen bu belirtiler başka hastalıklarda da görülebilir. Ancak hastalığın etkeni virüsler, parazitler ve bakteriler olabilir. Bazı menenjitler hafif olup kendiliğinden iyileşirken, bazıları ise hayatı tehdit edecek kadar ciddi olabilmektedir. Bu hastalık daha çok bebeklerde, çocuklarda ve genç yetişkinlerde görülmektedir. Çocukluk çağında yapılan karma aşılar hastalığa neden olan enfeksiyonların pek çoğuna karşı koruma sağlamaktadır.
Menenjit Belirtileri Nelerdir?
Her zaman erken teşhis çok önemli olurken erken menenjit belirtileri gribi taklit etmektedir. Fakat birkaç saat ya da gün içinde gerçek hastalık belirtileri ortaya çıkmaktadır. Menenjit belirtileri nelerdir sorusuna cevap olarak şunlar söylenebilir;
- Baş ağrısı,
- Kusma,
- Ense sertliği,
- Uykuya eğilim,
- Yüksek ateş,
- Konsantrasyon zorluğu,
- Havale geçirme,
- Meningokok menenjitinde deri döküntüleri,
Yeni doğan bebeklerde menenjit belirtileri;
- Yüksek ateş,
- Hareketlerde yavaşlama,
- Uykuya eğilim,
- Devamlı olarak ağlama,
- Bıngıldakta kabarıklık,
- Beslenememe,
- Bebeğin vücudunda ya da boynunda sertlik,
Menenjitin Nedenleri?
Menenjitin çok sık görülen nedeni virüslerdir. Daha sonra bakteriler ve parazitler gelmektedir. Pnömokoklar, meningokoklar, listeria ve vital virüsleri farklı şekilde menenjit hastalığına neden olmaktadır. Vital menenjit içlerinde en hafif seyirli olanıdır.
Menenjitin Tedavisi
Tüm belirtileri gösteren hastalar uzman doktor tarafından hastaneye yatırılır ve beyin omurilik sıvısı alınmaktadır. Beyin omurilik sıvısı ince bir iğne yardımı ile bel bölgesinde yer alan omurgaların arasından alınmaktadır. Böylece menenjit tedavisi başlayacaktır. Alınan sıvı incelenerek hastalığın kesin tanısı konulur ve beyinde hasar durumunu anlamak için bilgisayarlı tomografi çekilebilir. Bakteriyel menenjit tedavisinde antibiyotikler kullanılmaktadır. Bazı viral menenjitler kendiliğinde iyileşmektedir.