Tansiyon Nedir, Nasıl Anlaşılır?
• Tansiyon, kalbin pompaladığı kanın damarlara uyguladığı basınçtır. Kalbin sağ tarafı, oksijeni azaltıp kirli olan kanı akciğere pompalar. Sağ taraf sol tarafla kıyaslanırken daha düşük basınçla kan pompalar bunun adına da küçük tansiyondur.
• Kalbin sol tarafı ise oksijen bakımından zengin olan kanı vücudumuza pompalar. Kalbin sol kısmı sağ tarafa kıyasla daha yüksek basınçla kan pompalar. Bunun adı da büyük tansiyondur.
• Büyük tansiyon ve küçük tansiyon arasındaki farkı ise nabız basıncını göstermektedir.
• Kan basıncı gün içinde sürekli farklılık gösterebilir. Tam olarak teşhis konması için, civalı tansiyon aleti ile farklı zamanlarda 3 ölçüm değerine ihtiyaç duyulur.
Tansiyon Değerleri Nasıl Olmalı?
Düşük: Büyük tansiyon 10, küçük tansiyon 6’dan az,
Normal: Büyük tansiyon 12, küçük tansiyon 8,
Yüksek: Büyük tansiyon 13.5, küçük tansiyon 8.5 üstü olanlar.
Düşük Tansiyon
Düşük tansiyonda küçük tansiyonun düşük olması önemsizdir ancak büyük tansiyonun düşük olması fazlaca önem arz eder. Büyük tansiyon 11’den aşağıya düşerse tansiyon düşüklüğü olur. Bu tansiyon düşüklüğüne ise “Hipotansiyon” denilir. Tansiyon düşüklüğü, ateşli hastalık esnasında, büyük kanamalı yaralanmalarda, iç salgı bezinin bozukluğunda veya başka bir hastalığın iyileşme evresinde de düşer.
Kadınlarda regl dönemlerinde, fazlaca ter kaybında yahut fazla sinirli insanlarda tansiyon düştüğü görülür. Sürekli tansiyonu düşüklüğü görülen kişilerin acilen kontrol olması gerekir, çünkü bu düşüklük önemli hastalığın habercisi olabilir. Uykuma isteği, baş dönmesi, ayağın yerden kesilme hissi, göz kararması, unutkanlık, havada ışıldayan cisimler görmek bunun belirtisidir.
Yüksek Tansiyon
Hem büyük hem de küçük tansiyonun normalden fazla olması tansiyonun yüksek oluşunun gösterir. Bu yüksekliğe Hipertansiyon denilir. Bu tanı için küçük veya büyük tansiyondan birinin normalden yüksek olması gerekir. Büyük tansiyonun veya küçük tansiyonun yüksek olarak ölçülmesi önem taşır. Yüksek tansiyonun nedeni tam olarak bilinmese de obezite, spor yapmama, yağlı yiyecekler tüketmek ve sigara içme risk barındırır. Yaşlandıkça tansiyonda yükselir, genetik olarak da geçer, böbrek hastalığı, hormonal hastalıklar, fazla alkol tüketimi, doğum kontrol ilaçları yükselmesine neden olur. Baş bölgesinden ağrı ya da yorgunluk hissi, uyuşukluk, karıncalanma, baş dönmesi, nefes darlığı, bulanık görme, düzensiz kalp ritmi buna örnektir.