SEDEF HASTALIĞI
Sedef hastalığı çok yaygın bir deri hastalığıdır. Sedef ismini almasının sebebi deri üzerinde pembemsi renkte bir derinin oluşmasıdır. Sedef hastalığın % 70 80 oranda genetik olduğu bilinmektedir. Sedef hastalığı genelde halk arasında şifalı bitkiler ve birçok kremler önerilir. Sedef hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir fakat sedef hastalığı genetik midir? Sorusu gündeme geldiğinde genetik olduğunu söyleyebiliriz. Çevre faktörleri de bu hastalık üzerinde oldukça etkilidir. Bu hastalığa sebep olan etkenler tam olarak bilinmediğinden tam olarak bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu hastalık tırnak çevresinden daha çok çıkabilir bazen sadece orada bile görülebilir. Tedavisi olmadığından önceden bilinen belli koşullardan uzak olmak gerekir.
Sedef hastalığının belirtileri nelerdir?
“Sebebi henüz bilinmeyen sedef hastalığına, çoğu kez psikolojik ve fiziksel bir travmanın eşlik ettiği görülür bazen de mikrobik bir hastalık ya da ateşli bir hastalıktan sonra ortaya çıkabilir. Klasik sedef; diz, dirsek, saçlı deri, kuyruk sokumunda görülür. Kırmızı zemin üzerinde kabuklu, etrafı belirgin, çok fazla kaşınmayan, çok fazla yanmayan bir oluşumdur.
Toplumun yaklaşık yüzde 1 ila 3’ü arası sıklığındadır. Sedefin her zaman bu bahsettiğimiz klasik formları değil, içi iltihap toplayanları, yüzde, dirseğin önünde, dizin arkasında, genital bölgede, ayak tabanında, avuç içinde oluşan tipleri de vardır.
Bazen içi iltihap toplayan, bazen eklemleri şişirebilen bazen de toplu iğne başı kadar dahi boş yer bırakmadan insanın tüm vücuduna yayılan hatta insanı öldürebilen şekilleri vardır.
Eritrodermik sedef dediğimiz tüm vücudu tutmuş olan sedefte artık sadece deri belirtileri değil, tüm deri bütünlüğünün bozulduğu bu kişilerde yaşamsal, sistemik birçok tehlikeler de ortaya çıkabilir.”
Sedef hastalığı bulaşıcı mıdır?
“Sedef hastalığı bulaşıcı olmayan bir hastalıktır. Ele güne karşı bir hastalıktır, kişiler görür sedef mi oldun diye sorarlar hatta Anadolu’da bir laf vardır. ‘Yaramdan değil; sorandan öldüm’ diye…”
SEDEF HASTALIĞI VE PSİKOLOJİ BİRBİRİYLE BAĞLANTILI
. Sedef hastalığı; ikili ilişkileri, iş yaşamını, sosyal yaşamı etkiliyor mu?
“Bir kısır döngü oluşuyor. Sedef görüntüyü etkiliyor, görüntüden rahatsız olan kişinin girdiği psikolojik travmalarla da sedef aktive oluyor. Yoksa sedef hastalığı kendiliğinden de ortadan kalkabilmektedir. Hatta bir ile 50 yıl arasında sedefin hiç tekrarlamadığı olgular da bulunmaktadır. Ancak kişiye, ‘ne oldu, nasıl oldu’ diye sormalar kişinin psikolojisini olumsuz yönde etkileyerek sedefi daha aktif hale getirmektedir.”
. Her hastalıkta genetik rol araştırılır, sedefli bir annenin ya da babanın çocuğunun sedefli olma ihtimali var mı?
“Vardır ancak yüzde 10 ila 30 arasında genetik olma özelliği var denebilir.”
. Sedef zaman zaman atak yapabilir mi?
“Sedef zaman zaman artabilir, zaman zaman azalabilir. Bu artmada da enfeksiyon geçirmek, ateşlenmek, direnç sisteminin kırılması, stres, sıkıntı, psikolojik travmalar hatta fiziksel travmalar da önemlidir. Banyo yaparken keselenirse, sert bir yere deri bölgesi sürtünürse yaklaşık 5 ila 7 günden sonra ya da daha sonra sedef lezyonlarının ortaya çıkması muhtemeldir.”