Nefes Darlığı (Dispne) hastalığı belirtileri
Nefes Darlığı (Dispne) hastalığı belirtileri Özellikle sigara kullananlar dikkatle okuyun.
Çünkü Nefes Darlığı (Dispne) hastalığı belirtileri nelerdir konusuna değineceğiz.
Nefes darlığı hastalığının birçok sebebi vardır. Kendi başına bir hastalık olarak bilinen nefes darlığı bir başka hastalığın belirtisi de olabilir. Gelelim Nefes Darlığı (Dispne) hastalığı belirtileri konusuna. Spor ya da ona benzer fiziki bir eylemden sonra çok hızlı ve sık ya da çok yavaş nefes alıp veriyor olabilirsiniz. Belirtilerin tabii ki en baştaki şekli budur. Bunun dışında psikolojik bir neden de nefes alışverişleriniz bozulabilir. Yani ortada fiziki bir eylem olmadan nefes almakta zorlanıyorsanız ilk belirtiyi aldınız demektir.
Nefes alıp vermenizde ki düzensizlik, yaptığınız iş ya da yaşadığınız psikolojik olaylardan kaynaklanabilir. Kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur.
Nefes darlığının akciğere ait nedenleri
1-Astım hastalığında hava yolları darlığı görülür. Astım hastaları yeteri kadar havayı akciğerlerine gönderemez, nefes darlığı çekerler.
2-Sigara kullanımına bağlı KOAH’da (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) akciğerin yapısı bozulur, nefes darlığı oluşur.
3-Amfizemlerde havanın içindeki oksijen kan damarlarına yeteri kadar taşınamaz. Dolayısıyla kişi oksijensiz kalır ve nefes darlığı hisseder.
4-Akciğer kanserleri de nefes darlığının en önemli nedenleri arasında yer alır. Ayrıca Akciğerde su toplanması ve zatürre durumlarında da nefes darlığı görülür.
Nefes darlığına neden olan diğer hastalıkları şu şekilde sıralıyor:;
1-Akciğerde su toplanması, eski deyimiyle zatülcenp veya akciğerin içinde oksijenin geçişini azaltan zatürreler kişide nefes darlığı şikayeti yaratabiliyor.
2-Kalp yetmezliği de akciğeri etkileyen bir başka hastalık… Hastalık akciğer zarında su toplanmasına neden olabiliyor. Akciğer yeteri kadar açılamıyor ve kişi nefes darlığı hissediyor.
3-Kansızlık halinde de nefes darlığı görülüyor. Çünkü anemide oksijeni taşıyacak olan hemoglobin seviyesi düşüyor. Ne kadar hava alınırsa alınsın oksijen düştüğü için dokular hipoksik yani oksijensiz kalıyor ve kişide nefes darlığı hissi oluyor.
4-Tiroit hastalıklarından hipotiroidide de kişi nefes darlığı yaşayabiliyor. Kişinin tiroit hormonu yeteri kadar çalışmıyor olabileceği gibi, metabolizması da yavaş olabiliyor.
5-Reflü de nefes darlığına yol açıyor. Mide asidi nefes borusuna kaçıp akciğerde hasar yaratabiliyor.
Böbrek hastalıklarında özellikle üre yüksekse ya da böbrek iyi çalışmıyorsa nefes darlığı tablosu ortaya çıkabiliyor.
6-Üst solunum yolunda obstrüksiyon varsa yani burundan iyi nefes alınamıyorsa bu sorun hissedilebiliyor.
Şişmanlık ve gebelik de nefes darlığı nedenleri arasında yer alıyor. Karın içindeki basınç arttığı için nefes darlığı görülebiliyor.
7-Skolyoz gibi göğüs deformitelerinde, akciğerin kapasitesi iyi olmadığı için nefes darlığı yaşanıyor.
8-Psikojenik dispne tabloda ise aslında kişide hiçbir hastalık bulunmuyor. Anksiyete yaşayan bu hastalar daha çok nefes almak istiyor ancak alamıyor. Bu tablo heyecan, sınav stresi, başaramama hissi, üzüntü gibi durumlarla ortaya çıkıyor.