Hangi Filmlerden Neden Hoşlanırız?
Neden korku filmi izlemekten hoşlanırız ?
Çünkü insanlar heyecanlanmaktan, vücutlarındaki adrenalinin artmasından zevk alırlar. Salgılanan adrenalinin ise bazı nedenleri vardır. Korku, Extreme sporlar, lunaparklardaki oyuncaklar….. Tüm bunlar korku filmi izlemenin vücudumuzda yaptığı etkiye benzer etkiler yapar. Heyecanlanmanın verdiği zevktir bu.
İnsanları eğlendirmek için yapılan lunaparklarda neden “hız ve korku” temaları ön plandadır? Korku hissi adrenaline, adrenalin haz ve mutluluğa dönüşür.Korkuya tümden teslim olmadığımız sürece tehlikenin aksine uyarıcı ve yapılandırıcı bir etki yaratır. Adrenalini yükseltme ihtiyacındaki insan, kendini her zaman bu korku sanatına gönüllü olarak teslim etmiştir… Kolektif bilinçaltı ile ilkel çağlardan bugüne kadar gelen ‘‘avlanma’’nın beynimizdeki çağrışımları korku filmlerinde etkisini göstermektedir. Filmlerde vurgulanması gereken sahnelerden önce ‘kan’ gösterilmesinin sebebi; algılarımızı açmak ve atalarımızdan gelen içgüdüleri ortaya çıkarmaktır.
İnsanlar tehlikeyi hissettiklerinde adrenalin salgılar ve bu hormon kana karıştığında tüm vücudu alarma geçirir.
1-Kalp ritmi hızlanır,
2-Kan basıncı artar,
3-Kandaki şeker miktarı artar
4-Göz bebekleri büyür ve ışığa karşı duyarlılık artar.
Korku insan için bir ihtiyaç mıdır?
Aslında çok ilkel bir içgüdü olarak böyle bir ihtiyacımız da var. Çevrenin düzenini bozan ya da tehlikeli olan ne varsa her türlü tuhaflığı ve acayipliği içgüdüsel olarak merak ediyoruz; çünkü ancak tehlikeyi tanırsak başa çıkabiliriz ve hayatta kalma içgüdüsü ile ilgili olarak atalarımızdan gelen böyle bir merak korku filmi üzerinden tatmin edilmiş oluyor ve üstelik de bunu çok güvenli bir yoldan, istersek kapatabileceğimiz bir ekranda ya da canımız isterse çıkabileceğimiz bir sinema salonunda son derece güvenli bir şekilde tatmin etmiş oluyoruz.
Purdue Üniversitesi’nden Glenn Sparks’ın yaptığı bir araştırmaya göre fizyolojik uyarılma hali filmden sonra da devam ediyor.
Film bittikten sonra korku hissi kalmadığı halde, o heyecan ve keyif hali sürüyor ve sonrasında yaşanan her etkinlik daha coşkulu daha keyifli yaşanmış oluyor özellikle hem çocukluktan gelen hem de atalarımızın deneyimlerinden gelen bazı korku ögelerini sinemada kullanan filmciler başarılı oluyorlar. Karanlık öğesi gibi, derin sular gibi, ıssız bir orman gibi, ölüm, ruhlar ve öteki dünya ile ilgili Araştırmalar, korku filmlerini erkeklerin kadınlara göre çok daha fazla sevdiğini gösteriyor.
Korku filmlerinde neden güleriz?
1-Korkuyla yüzleşemediğimiz için…
2-Korkmadığımızı göstermek için
3-Gerilimi azaltmak için
4-Kötü korku filmleri
Temple Üniversitesi’nin medya uzmanlarına göre, korku filmleri heyecan arayanlara hitap ediyor; bu yüzden orta yaş ve üstü gruplardan çok gençler tarafından tercih ediliyor.İnsanlar korku filmleri sayesinde gerçek sorunlarından uzaklaşıyor.
Londra’daki Westminster Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, korku filmi izlemenin kalori yakmaya yardımcı olduğunu gösterdi.
THE SHINING / CİNNET Stanley Kubrick’in Stephen King’in aynı adlı romanından uyarladığı film 184 kalori yaktırıyor. 1980 yapımı filmin başrolünde yazar Jack Torrance’ı canlandıran Jack Nicholson, karısı rolünü ise Shelley Duval var. JAWS Peter Benchley’in çok satan romanından uyarlanan filmi Steven Spielberg yönettiği film 161 kalori yaktırıyor.
Amerikalı bilim adamlarının araştırması, dokunaklı film izleyenlerin komedi filmi izleyenlerden daha fazla abur cubur tükettiğini gösterdi.
Çocuklar ve korku filmleri
Çocukluk dönemi korkularının en sık ortaya çıkış şekillerinden bir tanesi de seyredilen bir korku filmini takiben olur. Genellikle kendi istekleriyle bu filmleri seyrederler. İzlerken çok beğenirler ve etkilenirler. Ancak daha o gece veya takip eden gün içerisinde, yalnız kalamama, tek yatamama, tuvalete tek başına gidememe şeklinde korkular ortaya çıkar.Bu konuda ebeveynlerin eğitimli olmaları son derece önemlidir. Prensip olarak korku filmlerinin ancak 10 yaşından sonra ve de yetişkinlerle birlikte seyredilmesi uygundur. Film bittiği zaman üzerinde konuşmak, çocuğu gerçeklere uygun şekilde bilgilendirmek son derece önemlidir.
Neden komedi filmlerinden hoşlanırız?
Kahkahalar atmak bizi sorunlarımızdan uzaklaştırır ve kendimizi iyi hissetmemizi sağlar. Psikolog Wolz’a göre birbiri ardında attığımız kahkahalar bağışıklık sistemimizi destekliyor ve stres hormonlarını azaltıyor komedi filmleri izlerken kan basıncımız, fiziksel egzersiz yapmış kadar sağlıklı bir düzeye kadar düşüyor.
Gülerken kalp atışı hızlanır, derin nefes alınır, beyin tarafından ‘endorfin’ denilen kimyasal salgılanır. Endorfin ise vücudumuzda gerginliği, ağrıyı azaltan bir maddedir
Yapılan pek çok çalışma komedi filmi izlemenin ağrı eşiğini yükselttiğini ve kişilerin ağrı yakınmalarının azaldığını göstermiştir
Nelere güleriz?
Nelere gülme kısmı da sizin mizah anlayışınıza bağlı bir kısımdır 🙂