Hamilelik Kadınların Psikolojisini Nasıl Etkiler
Hamilelik Kadınların Psikolojisini Nasıl Etkiler;
Hamilelik psikolojisi gebeliğin ilk başladığı andan itibaren oluşan yüksek hızlı hormon seviyelerinin değişimine bağlı olarak oluşur. Hamilelikte psikoloji son derece değişkendir ve hızlı iniş çıkışlar sergiler. Anne adayı birden ağlayabileceği gibi nedensiz gülme krizleri de yaşayabilir.
Gebeliğin ilerlemesi ile beraber hormonal seviyelerin değişkenliğine ek olarak anne adayının aldığı sorumlulukların artmasına bağlı olarakta bir takım psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir. Özellikle de plansız gebelik yaşayan ya da zor bir gebelik dönemi geçiren anne adaylarında hamilelik depresyonu adı verilen son derece ciddi bazı psikolojik sorunlar oluşabilir. Bu sorunlara zamanında müdahale edilmezse anne adayı doğum sonrası sürece adapte olmakta zorlanabilir ve bebeği reddetme gibi durumlar yaşanabilir.
Tüm bu olumsuzluklar ile karşılaşmamak için eşlere büyük görevler düşmektedir. Hamilelik boyunca eşinize sürekli olarak duyduğuz minneti hissettirmeniz ve bebek bakımında onun yanında olacağını hissettirmeniz gerekir. Eşinizi yaşadığı duygusal dalgalanmalarda asla yalnız bırakmamanız ve sürekli olarak yanındayım mesajı vermeniz büyük önem taşımaktadır. Hamilelik değişen hormon seviyeleri nedeni ile anne adayını bambaşka bir ruh haline bürüyebilir. Ancak bu durumun geçici olduğu unutulmamalı ve eşler arasında gerilimlere neden olmasından kaçınılmalıdır.