Çocukla Doğru İletişim Kurmanın 10 Altın Kuralı
Çocukla doğru iletişim kurabilmek, oldukça önemlidir. Çünkü çocuğun gelişiminde etkilidir. İşte, çocuklarla doğru iletişim kurabilmenin altın kuralları.
Çocuklarla iletişim kurabilmek, yetişkinlere göre biraz zor olabilir. Çünkü çocukların dünyasını bilmeden iletişim kurmak imkânsızdır. Ancak bazı püf noktalarla iletişim kurabilir.
1.Çocuğunuz Konuşurken Göz Teması Kurun.
Çocukla iletişim kurarken empati her zaman ön planda olmalıdır. Örneğin; sizinle iletişim kurarken başka şeye bakan biriyle sağlıklı iletişim kurabilir misiniz? Tabi ki, hayır! Çünkü iletişimde gözler oldukça etkilidir. Bu yüzden çocukla iletişim kurarken mesafeyi doğru ayarlamayıp gözlerine bakmak, onunla ilgilendiğinizi gösterecektir.
2.Dinlemeyi Öğrenin.
Dinliyormuş gibi yaptığınızda çocuğunuz bunu hemen fark eder. Birçok çocuk, bu durumda önemsenmediğini hisseder. Ya içine kapanır ya da saldırganlaşır. Bu yüzden çocuğunuz konuşurken sadece onu dinleyin.
3.Sorunları Çözerken Çocuğunuzdan Yardım İsteyin.
Önemsenmek ve varlığının değerlini olduğunu hissetmek, iletişimin en etkili yollarından biri. Küçük ve önemsenmeyecek bir sorunla karşılaştığınızda çocuğunuzdan yardım isteyin. Çocuğunuz bir sorunu varsa hemen müdahale etmeyin. Çocuğunuz sorununu kendisinin çözmesini bekleyin.
4.Saygıyı Ön Planda Tutun.
Çocukların bir birey olduğu unutulmamalı. Sözlerine ve görüşlerine saygı durulmalı. Onlarında içindekileri söyleme hakkı olduğu akıldan çıkarılmamalı. Bu sayede çocuklara güven verilmiş olunur.
5.Aldığınız Kararda Süreklilikten Vazgeçmeyin.
Çocuklarla doğru iletişim kurabilmek için süreklilik oldukça önemli. Verilen kararların uygulanmaması, sürekli yeni kararlar almak, tutarsızlığa neden olur. Çocuk, ebeveynlerini ciddiye almaz. İletişim kurarken aşağılayıcı davranır.
6.Tek Yanlışta Tüm Doğruları Silmeyin.
Ebeveynlerin sıklıkla yaptığı hatalardan biri, çocukları yanlı yaptığında kötü sözler söylemek ve toplumun içinde aşağılayıcı davranmaktır. Bu davranış, çocuğunun özgüvenini olumsuz yönde etkiler. Çocuk, içine kapanarak iletişim kurmakta çekinir.
7.Çocuğunuza Sorumluluklar Verin.
Ev işlerinde yardım istemek ya da beraber işler yapmak, hem iletişimi kuvvetlendirir hem de çocuğun sorumluluk almasını sağlar. Çocuğunuz sorumluluğunu yerine getirdiğinde teşekkür edin.
8.Eğlenceyi Rutin Haline Getirin.
Yatmadan önce ailecek özel vakitler geçirin. Oyunlar oynayın, dans edin. Bu eğlenceli etkinlikleri, bir rutin haline getirin. Çocuğunuzun gülümsemesini keyifle izleyin.
9.Sevdiğinizi Söylemekten Çekinmeyin.
Özellikle babalar, çocuklarına sevdiğini söylerken çekingen davranır. Ancak çocuklarla doğru iletişim kurabilmenin yolu, sevmek ve bunu söylemekten geçer. Çocuğunuza her gün onu sevdiğinizi içtenlikle söyleyin.
10.Planı Hayatınızın Baş Köşesine Koyun.
Çocukla yapılacak etkinlikler ve süreli, daha önceden muhakkak planlamalı ve bu plan çocuğa söylenmelidir.
Bu 10 altın kural ile çocuklarınızda harika ve kalıcı bir iletişim kurabilirsiniz.