Anoreksiya

Ölene kadar diyet!

Anoreksiya Nevroza, kilo alma korkusu ve ince bedene sahip olma arzusunun, kişinin ruhsal ve bedensel sağlığını ve hatta  tüm yaşamını ilişkilerini bozacak nitelikte olan psikoloji bir rahatsızlıktır.
Bazı hastalar aslında normal ağırlıklarının %50’sinden daha az ağırlıktadırlar.Aşırı kilo kaybına ve bunun akabinde yaşanacak sorunlara rağmen tipik anoreksik hasta bunu inkar eder ve yemek yemeyi reddederler. Hatta bu kişiler sıkça kendisinin çok şişman olduğunu düşünür veya bazı beden bölümlerini aşırı şişman bulur. Yani kişinin beden algısı bozulmuştur.
Tedavisi çok zor, büyük oranda ölümle sonuçlanabilecek bir ruh hastalığı. kişi aynaya baktığında 25 kilo olsa dahi kendisini şişman biri gibi görecektir ve zayıflamak için her yola girişecektir. oysa ki artık sadece kemiklerini saran bir derisi olduğunun farkında olamayan, kemikleri eriyen, gün ve gün ölümün ayak seslerinin yaklaştığı bu hasta hala zayıf olmak ister hala görünüşüne önem verir, ölümün farkındalığına varamaz bile.
Anoreksiya genelde ergenlerle ilişkilendirilen bir rahatsızlık olup ileriki yaşlarda da görülme olasılığı vardır. Özellikle de ergenler için çok tehlikede olup hastanelik hatta komalık ve çoğunlukla da vücudun iflası sonucu ölümle sonuçlanabilir. Anoreksiya hastalı hakkında genelde pek konuşulmaz. Toplumda takıntılı oldukları düşünülüp sürekli gittikleri spor salonlarında, giyindikleri çocuk mağazalarında veya sosyete dergilerinde karşımıza çıkıyor. Ülkemizde ne kadar anoreksiya hastası olduğu tam olarak bilinmiyor fakat gelişmiş ülkelerdeki kadınların %1’i tehdit altında.
Aslında bu hastalığın tarihi çok eskiye, MS 1. Yüzyıla kadar dayanıyor. İnce olmanın öne çıkarıldığı ve bu anlamda toplum baskısı yaşayan her kesimde anoreksiya hastalığına rastlamak mümkündür.
Anoreksiya özellikle yirmili ve otuzlu yaşlar arasındaki kadınlarda erkeklerden 20 kat daha fazla görülebilir.
Anoreksiya hastalığına sahip kişiler, tipik olarak tüketecekleri her şeyin kalorisini hesaplar. Bu durum zaman zaman saplantı haline gelir. Örneğin hastalar ‘tabi ki akşam yemeğimi yedim; oysa akşam yemeği bir kase yoğurt ile geçiştirmiştir ya da posta pulunu yalamıyorum çünkü ne kadar kalorisi var kimse bilmiyor’ gibi terapist hasta arasında diyaloglar geçer. Ancak hasta kilo alma korkusundan dolayı ağır diyet ve saatlerce zorlayıcı egzersizler yapmaktan alıkoyamaz kendini.

Neler yapılabilir?

Öncelikle hasta yakınlarının empati, pozitif ve destekleyici tutum sergilemeleri gerekmektedir.
Bu hastalarda tedavi reddi oldukça sıktır. Hastalığın ciddiyetini kavrayamazlar. Çünkü zihinleri tek tip düşünmeye endekslenmiştir ve bu yüzden esneme olasılığı düşük ve katılardır. Tedaviye kilo alacakları korkusu ile karşı çıkarlar. Bu  nedenle yakınlar kesinlikle ısrarcı ve baskıcı olmamalılar aksine şefkatle ve onları yargılamadan destek olmalılardır. Sorunlu veya suçlu hissettirmek yerine sorunu birlikte çözme teklif edilip kararlı ve tutarlı davranılmalıdır.
Bazı insanlarda anoreksiya bir kaza veya travma sonucu da ortaya çıkabilir. Bir ebeveyn özellikle anne kaybı, bir ayrılık dibe vurmadan sonra veya finansal bir zorluk sonucu ortaya çıkabiliyor.

Peki suçlu kim?

Medya mı? manken hayranlığı mı? zayıf insan güzeldir dayatması mı? Sorumlusu tek bir şey değil bir cevaplar silsilesidir. Mankenlerde çok görülebilmekle beraber zayıflığın prim yapması bu korkunç hastalığın pençesine yakalananları gün ve gün arttırmaya devam ettirmektedir. Ünlü bir çok markanın bu mankenleri anoreksik oldukları için yanlarında çalıştırmak istememelerine rağmen yine de onlar en büyük primi yapmaya, gençler için en kötü örnekler olmaya devam edeceklerdir.

Anoreksik ünlüler.

Jessica Hart
Victoria’s Secret’ın bir başka gözde modeli olan Jessica Hart, zayıflığını yoga yapmaya ve sağlıklı beslenmeye borçlu olduğunu söylüyor. Jessica diyet yaparken taze sebzeler, badem, kuru meyveler, tavuklu ve ton balıklı salatadan vazgeçmiyor.
Rachel Zoe
Ünlü tasarımcı Rachel Zoe, zayıf ve fit olmaya oldukça takıntılı bir isim. İkinci çocuğunu dünyaya getirdikten çok kısa bir süre sonra eski formuna geri dönen Rachel, günde yalnızca 600 kalori alıyor ve kahve, ceviz ve meyve dışında bir şey tüketmiyor. Zayıflıktan kemikleri dışarı doğru çıkan Rachel Zoe, bu korkunç görüntüsüne saplanıp kalmış durumda.
Tara Reid
Amerikalı aktirs Tara Reid, anoreksiyaya yakalanan bir diğer ünlü isim. Günde yalnızca bir öğün yemek yiyen Tara, aşırı derecede diet kola ve maden suyu içiyor.
İrem derici
Az yemek yeme ya da bazı zamanlarda hiç yemek yememe hastalığı olan anoreksiya hastalığına yakalandığı iddia ediliyor.

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.