Microsoft Kaizala Nedir? Ne İşe Yarar?
Kaizala, Şu anda Facebook’un sahip olduğu çılgınca popüler mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp’ın iş sürümü gibi. İkinci kez düşünüldüğünde, tam olarak WhatsApp gibi.
Kaizala adı, WhatsApp ‘tan sonra modellendiği konusunda pek şüphe bırakmıyor. Marathi’deki Kaizala kelimesi “ne oldu” anlamına gelir. Kaizala, WhatsApp’ın en büyük pazarı olan Hindistan’da Microsoft Garage projesinin tükenmesinin bir sonucuydu. Garage, çalışanları günlük işleriyle bağlantıları olmasa bile yan projelerde çalışmaya teşvik eden bir Microsoft programıdır.
İki uygulama arasındaki bir fark, Kazanlı’nın özellikle iş için tasarlanmış olmasıdır. Microsoft’a göre, “Kaizala, kuruluşunuz, satıcılarınız, iş ortaklarınız, tedarikçileriniz ve müşterileriniz dahil olmak üzere ağınız genelinde bağlantı kurmanıza ve işleri koordine etmenize olanak tanıyan telefon numarası tabanlı, basit ve güvenli bir mobil sohbet uygulamasıdır.”
Microsoft, başarılı üretkenlik ve iş birliği ürünleriyle özdeş taklit ürünleri yayınlama geçmişine sahiptir. Geçmiş örnekler arasında Internet Explorer (Netscape), One Drive for Business (Dropbox / Box) ve Teams (Slack) sayılabilir. Bu önceki örneklere benzer şekilde, rakip (WhatsApp), Ocak 2018 itibarıyla 1,5 milyar kullanıcıyla kullanım açısından büyük bir avantaja sahip. Paketin çok gerisinden başlamak, platformunun hakimiyetini kullanan Microsoft’u bu konuda asla caydırmıyor gibi görünmüyor
Ancak bu durumda WhatApp Business ücretsizdir (en azından şimdilik). Öyleyse işletmeler kendileri (ve müşterileri) zaten WhatsApp’a sahipken neden Kaizala’yı kullansın?
Bunun bir nedeni, Kaizala’nın, işletmelerin zaten sahip olduğu ürünler olan SharePoint Flow, Excel ve PowerBI gibi diğer Office 365 ürünleriyle entegre olabilmesidir. Öte yandan, WhatsApp’ın sahibi Facebook, WhatsApp’ı Facebook ve Messenger ile entegre etme planlarını duyurdu. Facebook şu anda işletmelerin müşterilerle bilgi paylaşması için popüler bir platformdur.
WhatsApp ve Kaizala: Bir Fark Var mı?
WhatsApp Business, tüketici soyağacıyla, doğal olarak işletmeler arası etkileşimlere odaklanır ve aşağıdaki benzersiz yetenekleri sunar:
Her hesabın, bir adres, açıklama, e-posta adresi ve web sitesi bağlantısı içeren iş merkezli bir profili vardır.
“Hızlı yanıtlar“, kullanıcılara yaygın soruları yanıtlamak için sık kullanılan iletiler sağlar.
“Etiketler“, işletmelerin müşterileri etiketlere göre düzenlemesine ve böylece hızlı bir şekilde bulunabilmesine olanak tanır. Etiket örnekleri arasında “yeni sipariş”, “sipariş tamamlandı” ve “bekleyen ödeme” yer alır.
Başlangıçtan itibaren iş düşünülerek tasarlanan Kaizala, proje ekibi iş birliğine daha fazla odaklanır. Kaizala, temel sohbet işlevlerine ek olarak aşağıdaki ekip iş birliği işlevlerini sunar:
“İş”, kullanıcıların iş arkadaşlarına görev atamasına ve sohbet mesajlarıyla tamamlanma durumunu izlemesine olanak tanır.
“Konum”, kullanıcının bir iş arkadaşının GPS konumunu istemesine veya kendi konumunu iş arkadaşlarıyla paylaşmasına olanak tanır.
“Anket / anket”, kullanıcıların müşterilerden veya iş arkadaşlarından bilgi toplamak için özel bir anket tasarlamasına yardımcı olur.
“Fatura gönder” bir faturanın fotoğrafını çeker ve paylaşır.
“Kontrol Listesi” bir görev listesini bir grupla paylaşır.
Bir kırışıklık Kaizala’nın mevcut Office 365 terim “grubunu” kafa karıştırıcı kullanımıdır. Bir Office 365 Grubu, “Outlook gelen kutusu, paylaşılan takvim veya belge kitaplığı gibi, iş birliği yapmak ve öğeleri kolayca paylaşmak istediğiniz bir grup kişidir.” Kaizala Grubu ise şunlardan biridir:
Düz gruplar, tek bir birim olarak mesajlaşabilen bir insan topluluğudur. Bu, WhatsApp gruplarına benzer ve proje ekipleri için uygundur.
Hiyerarşik gruplar, kuruluşların, bir grubun tüm şirket, alt grupların ise ayrı departmanlar olabileceği alt grup grupları oluşturmasını sağlar.
Genel gruplar, grup üyelerinin grup yöneticisiyle “özel sohbet” yapmasına izin verir. Örneğin, kurucu unsurlarla bilgi paylaşmak isteyen devlet kurumları veya bireysel müşterilerle iletişim kurmak isteyen kuruluşlar.
Microsoft Kaizala aşağıdaki cihazlarda desteklenmektedir:
Android 4.3 veya sonraki sürümleri çalıştıran Android telefonlar.
iOS 9.0 veya sonraki sürümleri çalıştıran iOS telefonlar.
Windows 10 10240.0 veya üzeri sürüm çalıştıran Windows telefonları.
Microsoft Kaizala’yı kullanmak için internete kablosuz veya veri bağlantısına ihtiyaç olacak. Microsoft Kaizala, yalnızca Wi-Fi olan tabletleri desteklemez.