Sohbete başlayamıyorum!

Aslında kadın, erkek hatta çocuk fark etmeksizin birçok insanın zorlandığı konudur tanımadığı insanlarla sohbete başlayamamak. Konuştuğu konunun dikkat çekmeyeceğini düşünüp bunun tedirginlik ile davetlere gitmeyi reddedip hatta sosyal ortamlarda bulunmaktan bile çekinirler.
Birçok insanın yaptığı gibi ’laf olsun’ diye çene çalmak bazı insanlar için bir zorluktur. Bunun sebebi ise farklı kültürlerden kaynaklı yetiştirilme şeklidir. Bazı çocuklardan çok erken yaşta düşünmeleri ve ona göre hareket etmeleri beklenir. Bu şekilde kişinin kendine ve başkalarına karşı eleştirel bakış açısı daha da erken yaşta gelişir.
Biri ile sohbet ederken özellikle bu kişi ilk defa tanışacağımız biri ise kendimizi daha akıllı, kültürlü ve  karşıdaki kişiye göre daha farklı göstermek isteriz. Tabi ki bu durum toplumdan topluma elbette değişir.  Mesela Avrupa ülkelerinde kişi öncelikle sohbetin içeriğine önem verirken Kanada veya Amerikalılar karşısındaki kişinin sempatisini kazanmak için sohbet eder.
Başka bir sebep ise çocuk yaşta çoğumuzun duyduğumuz ‘yabancılarla konuşma’ dayatmasıdır. İçimizde bunu duymayanlar ben hiç bu şekilde yetiştirilmedim diye düşünebilir. Ama bunu bazı aileler dolaylı yollarla da çocuğa aşılamaya çalışır. Düşünün eğer siz çocukken evinize hep aynı kişiler geliyor dışarı çıktıklarında da sadece aile ziyareti yapıyorlarsa, bilinçaltımıza yabancıların kötü ve konuşulmaması gerektiği yerleşmiştir. Bu nedenle büyüyüp yetişkin bireyler olunca da yabancılara maruz kalmamak için kendi kendimize duvarlar öreriz. Üstelik onların tehlikeli olup olmadığını bilmeden! Ama bu anlattıklarımın tam tersi durumlar da elbette mevcut. Mesela otobüste giderken yan koltukta oturan kişi ile havadan sudan konuşan ailesinden herhangi birini gören çocuk bu davranışı model alıp büyüdüğünde aynı eylemi kendisi de gerçekleştirecektir.
Peki sohbete başlamak için ne yapmalı?
Tanımadığımız insanların yanına gidip bir anda dünya ekonomisi ile ilgili ortaya bir laf atarsanız etkili bir başlangıç olmaz ve bunun yanında sohbetin de bu konu üzerinde ilerlemesi çok küçük bir ihtimal. Bu yüzden havadan sudan konuşarak bir sohbete başlamak asıl konu için güzel bir ısınma olabilir. Hatta sohbet için zorunluluk bile olabilir. Eğer sohbete havadan sudan konuşarak başlamakta zorlanıyorsanız kendinize bu durumun sohbetin bir sonraki adımını kolaylaştırdığını söyleyerek telkin verebilirsiniz.
Eğer havadan sudan konuşurken takılıp kaldıysanız karşı tarafa kendinize güvendiğinizi hissettirin bu şekilde karşı taraf sizin zor durumda kaldığınızı anlamaz. Kendinizi rahat hissettiğiniz konular ile devam edin sohbete.
Diğer bir seçenek ise, mesela bir davete katılacaksanız eğer kendinize sohbet edebileceğiniz konular bulun. Örneğin o günün gazetelerine göz gezdirin konu güncel bir durumdan gelirse kendinizi daha rahat hissedersiniz sohbet ederken.
Diğer etkili bir nokta ise açık cevaplar verin. Evet veya hayır gibi kısa cevaplar konuyu tıkayıp ilerlemesine olanak sağlamaz. Konu hızlı bir şekilde kapanır ve karşıdaki konuşmak isteyen kişi kendine sohbet edeceği başka hedefler arayışı için girer. Cevaplara az da olsa detay eklemekten kaçınmayın. Özellikle karşıdakinin merak edip sorabileceği cevaplar verin ki karşıdakinin de işini kolaylaştırın çünkü bu detay cevaplar muhatabınızın tutunacağı dallardır.
 

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.